Доповідач Європарламенту: гальмувати процес скасування віз Україні немає підстав

Марія ГабріелПерешкоджати просуванню плану переходу України на безвізовий режим із Європейським союзом немає сенсу, заявила у інтерв’ю Радіо Свобода болгарський євродепутат, яка готує звіт щодо візової лібералізації Марія Ґабріел.

«Із моменту, коли всі критерії виконані немає підстав для затримки цього процесу. Комісія ЄС дала свою пропозицію для Грузії 26 квітня, для України – на місяць пізніше, 25 травня. Я збираю всю інформацію по обох досьє», – пояснила Ґабріел.

За словами європарламентаря, її робота наразі зосереджена на зборі інформації щодо виконання Україною всіх критеріїв та підготовці звіту, який, каже вона, повинен отримати «міцну більшість» в Комісії з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ Європарламенту.

«Загалом для цього потрібен місяць-півтора. Далі – ухвалення, залежно від плану парламентської комісії, як лиш з’явиться можливість. Повторюю, що немає сенсу гальмувати цей процес, коли всі критерії виконані», – зазначила європарламентар.

Водночас Марія Ґарбіел підкреслила, що уряд України доклав «надзвичайні зусилля» для виконання всіх умов Плану дій із лібералізації візового режиму, який Єврокомісія оцінила позитивно.

«Щодо українців, то ми їх вважаємо дуже серйозно налаштованими, – заявила вона. – Український уряд здійснив надзвичайні зусилля, у деяких критеріях він навіть зробив більше, ніж вимагалося. Це дуже обнадіює».

Так само не згідна Ґабріел із твердженням, ніби розгляд так званого, механізму призупинення безвізового режиму, над яким наразі працює ЄС, може пригальмувати процес скасування віз для українців.

«Механізм призупинення» розглядається паралельно…, а ми працюємо індивідуально із кожною країною», – пояснила доповідач Європарламенту із візової лібералізації для України.

20 квітня Європейська комісія запропонувала Європарламентові і Раді Європейського союзу скасувати візи для громадян України. Ця пропозиція є наслідком позитивної оцінки, наданої Єврокомісією у грудні минулого року. У ній, зокрема, міститься підтвердження того, що Україна вдало виконала усі критерії у рамках плану дій для візової лібералізації.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін нещодавно заявив, що сподівається на запровадження безвізового режиму з Європейським союзом до кінця цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.