Україна та Румунія домовилися про підключення газотранспортних систем

Оператори газотранспортних системи України та Румунії підписали угоду про підключення газотранспортних систем в точці Ісакча, що розміщена на українсько-румунському кордоні поблизу Орловки (територія України) та поблизу Ісакче (територія Румунії).

Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ “УКРТРАНСГАЗ”.

Дана угода поширюється на маршрут газопроводу, який використовується для транспортування газу з України до Болгарії (точка підключення Негру Вода 1) через територію Румунії.

Угода щодо підключення до міжнародного газопроводу повністю відповідає вимогам Регламенту Комісії ЄС 2015/703 від 30 квітня 2015р., що запроваджує мережевий кодекс правил функціональної сумісності та обміну даними.

Оператори систем планують забезпечити постійну та безперебійну потужність для транспортування газу у напрямку із України до Болгарії та безперебійну потужність для транспортування газу у реверсному режимі.

Історично даний маршрут використовувавсь Газпромом для поставки газу в Болгарію. Однак, після закінчення дії договору на використання газопроводу, оператори газотранспортних систем України та Румунії прийняли рішення у своїй діяльності керуватись нормативно-правовим регулюванням ЄС.

Угода щодо підключення до міжнародного газопроводу являється частиною ініціативи CESEC під керівництвом Європейської комісії для підвищення надійності міжмережевого підключення в регіонах CESEC.

Разом із нещодавно підписаними угодами між Грецією і Болгарією та Болгарією і Румунією стосовно підключення до міжнародного газопроводу дана Угода забезпечить двостороннє направлення (проте, на разі тільки віртуальний північний напрямок) газового потоку із України до Греції, таким чином це сприятиме можливостям для місцевих користувачів суттєво диверсифікувати маршрути поставки газу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.