Пам’ять Миколайчука, Іллєнка та Ступки вшанують кінофестом

У Києві невдовзі відбудеться фестиваль, який вшанує пам’ять трьох визначних українських митців – Івана Миколайчука, Юрія Іллєнка та Богдана Ступки.

Пам’ять Миколайчука, Іллєнка та Ступки вшанують кінофестом

Про це заявив міністр культури Євген Нищук.

«Я ініціював, щоб у вересні, орієнтовно 11-12-го, в Довженківські дні, ми провели великий фестиваль. Його умовна назва «Довженко. UA» або «AppleFest» – від Довженкового вишневого саду. Цей фестиваль ми присвятимо Богданові Ступці, Івану Миколайчуку і Юрію Іллєнку», – сказав Нищук.

За його словами, фестиваль відбудеться на відкритому майданчику в саду біля павільйону, з великими екранами. Вхід буде вільний. На фестиваль очікують багато молоді.

«Ми хочемо, щоб прийшли багато людей. Щоб кожен міг доторкнутися до творчості цих видатних постатей. Це є дуже важливим», – підкреслив міністр.

Він зазначив, що кожен з цих яскравих митців цьогоріч міг би відзначити ювілей: Ступка та Миколайчук – 75-річчя, Юрію Іллєнку могло би бути 80 років.

«27 серпня 75 років було би Богдану Сильвестровичу, який є моїм орієнтиром – і як актор, і як особистість. Він був справжнім міністром, достойно з цього вийшов, проніс це через себе, повернувся в театр. Це гідний приклад. І дуже прикро, що він так рано пішов. Є окрема постанова по вшануванню пам’яті Богдана Сильвестровича. Заходи плануються не в один день, і не тільки в театрі Франка. І не потрібно цієї радянської гонитви під конкретну дату. Це буде широкий спектр подій. У жовтні буде вечір, присвячений Ступці, в театрі Франка. Відбудеться відкриття пам’ятника. Планується ретроспектива фільмів за участі Богдана Ступки», – розповів Нищук.

Міністр додав: «Так само цього року могло би бути 75 років і Іванові Миколайчуку. Скільки вони могли би дати зараз гарних картин, гарних образів! І скільки ми могли би почути гарних і мудрих слів!».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.