США вимагає від Росії повернути Крим Україні

Позиція США щодо Криму лишається незмінною, і спроби Росії звинуватити Київ в терорі лише відволікають від головної проблеми – повернення окупованого півострова Україні.

Про це заявила прес-секретар Держдепу США Елізабет Трюдо під час щоденного брифінгу.

“Ми не хочемо, щоб нас відволікали від основної проблеми, яка полягає не лише в російській окупації і анексії Криму, а і в тривалій агресії РФ на сході України”, – сказала вона.

“Наш погляд на Крим добре відомий. Крим є і завжди буде частиною України. Ми засуджуємо і закликаємо до негайного припинення російської окупації Криму, і наші санкції , пов’язані з анексією Криму, будуть залишатися на місці, поки Росія не поверне півострів Україні” – наголосила Елізабет Трюдо.

При цьому вона порадила звертатися безпосередньо до уряду України для отримання відповіді про нібито попереджені теракти в Криму.

“Крим це Україна. На предмет розмов чи запитань щодо того, що відбувається в Криму, ми хотіли б направити вас до уряду України” – заявила прес-секретар Держдепу.

Раніше президент РФ Володимир Путін звернувся до США і ЄС із закликом звернути увагу на дії української влади, яка нібито перейшла до організації терактів в Криму.

На таку заяву відреагував і посол України в США Валерій Чалий.

“У Кремлі зверталися до США зреагувати на їх провокації в українському Криму? Будь ласка – отримайте. Все послідовно, чітко і не залишає ніяких сумнівів у твердій позиції офіційного Вашингтона” – написав він у Facebook з посиланням на заяву Трюдо.

Як відомо, вчора у ФСБ Росії заявили, що нібито відвернули вчинення в Криму терористичних актів, підготованих Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, об’єктами яких були критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова. У ФСБ стверджують, що в результаті оперативно-розшукових заходів в ніч на 7 серпня в районі міста Армянськ виявлена група диверсантів. Також у ФСБ заявили про ліквідацію «агентурної мережі» Головного управління розвідки Міноборони України.

Крім того, у ФСБ заявили, що в ніч на 8 серпня спецпідрозділами Міністерства оборони України нібито були вчинені ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, яким запобігли силові підрозділи ФСБ Росії і взаємодіючих відомств.

«Спроби прориву прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою Збройних сил України», – стверджує спецслужба Росії.

Президент Росії Володимир Путін прокоментував загибель російських військовослужбовців при нібито запобіганні теракту в Криму, заявивши, що «ми повз таке проходити не будемо». При цьому, він заявив, що Україна “переходить до терору”. Також Путін вважає, що Європа і США “повинні вплинути на українську владу у зв’язку з придуманою ФСБ спробою “теракту”.

Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими.

Президент Петро Порошенко назвав фантазіями звинувачення Росії на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму та закликав російське керівництво зосередитися на сумлінному дотриманні основоположних норм міжнародного права, передусім щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та прав людини.

Джерело: “Європейська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.