Путін може готувати «чергове вторгнення» в Україні – Guardian

Чи готує президент Росії Володимир Путін “чергове вторгнення”, чому у Британії хочуть “відлиги” у відносинах з Росією та що насправді відбувається у Ріо – теми іноземної преси.стоп путін

Путін готує вторгнення?

Російський президент може готувати “чергове вторгнення”, каже оглядач Guardian Люк Хардінг, розмірковуючи над останніми подіями у Криму та заявами Москви з цього приводу.

“Ситуація в Криму виглядає тривожною”, – каже він та додає, що “черговий військовий наступ” виглядає “цілком можливим” після прибуття до Криму російських “зелених чоловічків” два роки тому.

На думку автора, можливі три сценарії розвитку подій.

Згідно з першим, пан Путін намагатиметься скористатися ситуацією, щоб тиснути на Захід з метою зняття санкцій. За другим, він планує “обмежене військове вторгнення”, можливо, для створення “безпекового коридору” між півостровом та материковою Україною, який без сумніву включатиме енергетичну станцію у Херсонській області. Третій варіант – він планує щось більше.

На думку автора, створення наземного коридору є “привабливим варіантом” вирішення нагальних проблем Криму для Росії та зможе відразу ж вирішити коротко- та довгострокові інфраструктурні проблеми Росії.

Пан Хардінг зазначає, що для цього зараз може бути вдалий час. Він проводить паралелі з подіями, що відбувалися під час попередніх Олімпійських ігор. Автор нагадує, що конфлікт у Грузії 2008 року розгорівся під час Олімпіади у Пекіні, а анексія Криму відбулася після завершення Ігор у Сочі.

“Нова кримська криза почалася зненацька, проте російський президент знається на військових пригодах під час Олімпіади”, – каже автор.

Оглядач не виключає, що можливе “вторгнення” може бути “відплатою” за допінговий скандал та відмову багатьом російським спортсменам в участі у Ріо-2016.

“Пан Путін дуже переймається спортом”, – підсумовує оглядач та додає, що він, можливо, демонструє, “хто є головним”.

“Небезпечна нісенітниця”

Росія ніколи не поверне Крим Україні, вважає дипломат та колишній посол Великої Британії у Росії Тоні Брентон. Про таке йдеться у його листі, який публікує Daily Telegraph.

Дипломат розмірковує над необхідністю перезавантаження відносин між Москвою та Заходом та закликає британську політичну верхівку до “відлиги” у двосторонніх зв’язках.

Пан Брентон підкреслює, що зараз у Великій Британії з’явилася така нагода, з огляду на зміну складу уряду та призначення екс-мера Лондона Бориса Джонсона на посаду міністра закордонних справ.

“Попри всі його якості, Філіп Хеммонд (колишній міністр закордонних справ Великої Британії. – Ред.), займав досить жорстку позицію щодо Росії, яка була контрпродуктивною, описуючи пана Путіна як чоловіка, що б’є свою дружину, та марно вимагаючи того, що, як всім відомо, ніколи не станеться – повернення Криму”, – каже пан Брентон.

За словами екс-посла, політика антиросійських санкцій не дала очікуваного результату, натомість лише зміцнила підтримку росіянами свого президента та поглибила “прірву” між Москвою та Заходом.

“Цій небезпечній нісенітниці варто покласти край”, – каже він та додає, що картинка “реваншистської Росії”, яка вимальовується у британців “не менш абсурдна, ніж картинка агресивного Заходу”.

На думку пана Брентона, у НАТО надто переймаються можливістю нападу Росії на Естонію, особливо з огляду на те, що військовий бюджет Росії складає десяту частину від витрат альянсу на оборону.

“Росія не піде на війну, у якій вона заздалегідь знає, що програє”, – каже він.

Ріо-2016: картинка vs реальність

Відчуття роздратованості, іноді небезпеки та часто-густо усвідомлення того, що це виглядає дивно. Саме такий спектр емоцій викликає перебування в Ріо-де-Жанейро, де відбуваються XXXI Олімпійські ігри, розповідає журналіст New York Times Девід Сігал.

Автор ділиться враженнями від олімпійської столиці та зазначає, що на блакитних екранах все виглядає дещо інакше, ніж в реальності.

“В реальності Олімпіада виглядає інакше. Телебачення не лише обрамлює та коригує те, що відбувається, а ще і додає блиску та яскравості”, – каже пан Сігал.

Перше, на що звертає увагу журналіст – безпека. За його словами, Ріо – найбільш безпечне місто з усіх небезпечних, у яких вам доведеться коли-небудь побувати. Принаймні якщо говорити про особисті відчуття. Та це лише в тому разі, якщо ви не гуляєте по місту з місцевими.

“Прогулянка вулицями не викликає навіть слабкого відчуття небезпеки доти, доки ви не прогуляєтеся з кимось з Ріо”, – каже автор та додає, що в такому випадку, у вас є можливість дізнатися у деталях про “вражаюче розмаїття загроз”, що вас оточує.

Щодо логістики Ріо-2016, журналіст порівнює її з Олімпійськими іграми у Сочі та зазначає, що тут всі поводяться доволі розслаблено на противагу росіянам, у яких все було за розкладом, що є характерною рисою “автократичного режиму враженого корупцією”.

Автор нарікає на відсутність знаків та відповідних позначень по місту та на транспортних засобах. А у багатьох місцях просто не вистачає персоналу, зазначає він. До всього цього варто додати ще і довгі черги. Журналіст розповідає, як був свідком того, як вболівальники по півтори години чекали у черзі, аби потрапити до спортивного комплексу.

За словами пана Сігала, жоден з комплексів, побудованих для Олімпіади не виглядає “розкішно”, а біля деяких майданчиків і досі можна побачити будівельні конструкції.

“Іноді ці Ігри виглядають як складний рецепт, якому бракує важливих інгредієнтів”, – робить висновок журналіст New York Times та насамкінець нагадує про “жертви”, на які Бразилії довелося піти заради цього свята, й закликає всіх насолоджуватися ним.

джерело: ВВС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.