Суд задовольнив клопотання НАБУ про перевірку телефонних дзвінків Авакова

Колишній заступник міністра Сергій Чеботар і син міністра Арсена Авакова Олександр фігурують у матеріалах кримінального провадження за фактом сумнівної закупівлі рюкзаків за завищеною вартістю для потреб міністерства внутрішніх справ.

Національне антикорупційне бюро України вважає обох «обґрунтовано підозрюваними» у причетності до злочину. Про це стало відомо з ухвали Солом`янського суду Києва від 15 серпня 2016 року.

Цим рішенням суд задовольнив клопотання НАБУ про доступ детективів до інформації щодо телефонних дзвінків міністра Арсена Авакова з червня 2014 року по серпень 2016 року.

Відповідно до судових матеріалів, справу було порушено внаслідок закупівлі 6000 рюкзаків у постачальників, яких начебто, лобіював Чеботар. Нагадаємо, у лютому минулого року було укладено два відповідні договори. Перший – між МВС та фізичною особою-підприємцем (ім`я не зазначене у судових документах) на постачання міліції 1000 рюкзаків (загальною вартістю 2,1 млн гривень), другий – з компанією «Дніпровенд» щодо закупівлі 5000 рюкзаків (14,495 млн гривень). Окрім протекціонізму з боку керівництва МВС, детективи Бюро вказують також і на завищену вартість закупівлі.

Приводом для таких висновків міг стати відеозапис, викладений у лютому 2015 року на сервісі Youtube, в якому люди, схожі на Олександра Авакова і тодішнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря домовляються про закупівлю рюкзаків для потреб МВС. Згодом журналісти програми «Схеми» навели кілька аргументів на користь того, що відео може бути справжнім.

З ухвали Солом`янського суду Києва випливає, що Національне антикорупційне бюро не піддає сумніву факт переговорів між сином Авакова та Сергієм Чеботарем. «На даний час існує обґрунтована підозра вважати, що колишній заступник Міністра внутрішніх справ України, діючи спільно з сином Міністра внутрішніх справ, дав завідомо незаконні вказівки членам комітету з конкурсних торгів щодо організації проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків та організував проведення процедури закупівлі таким чином, щоб переможцем по лотам 1-3 було визнано «ТОВ «Дніпровенд»», – стверджували детективи у суді.

За версією НАБУ, координувати дії всіх спільників шляхом надання вказівок міг Арсен Аваков, у прямому підпорядкуванні якого перебував Чеботар.

З огляду на перелічені факти, НАБУ вважає, що закупівля відбулась за завищеними цінами, а товар поставлених не в повному обсязі, що є наслідком «змови» службових осіб МВС України з менеджментом «Дніпровенду».

З`ясувалось і те, що отримавши гроші (14,495 млн гривень) «Дніпровенд» перерахував їх фіктивним компаніям за неіснуючі послуги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.