Cуд не дозволив Нацполіції перевірити офшори Фурсіна-Льовочкіна у справі Каськіва

Суд відмовив слідчому Національної поліції у доступі до документів компаній «Agrama Investments Limited», «Levidi Ventures Limited», «Macnamara Holdings S.A.» та «Lerden Industry Inc.», щодо відкриття та користуваннями рахунками у банку AS «Trasta Komercbanka» (Латвія).

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 7 червня, повідомляють “Наші гроші”.

Клопотання подано у рамках кримінального провадження №22013000000000287 від 25.11.2013 щодо службових осіб Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами і ДП «Державна інвестиційна компанія», яких підозрюють у розтраті і привласненні державних коштів.

Розтрата коштів відбулася через ДП «Державна інвестиційна компанія», яке дало позики приватним компаніям. Зокрема, ТОВ «Торговий Дім «Борисфен» отримало 95,55 млн грн. позики для національного проекту «Якісна вода», ТОВ «Боржава Резорт» – 165 млн грн. для нацпроекту «Олімпійська Надія – 2022».

У подальшому з метою привласнення і відмивання коштів ТД «Борисфен» перерахувало $9,77 млн компанії «Korsk Enterprises LTD» (Кіпр) за придбання українських фірм ТОВ «Аква Інвест Груп» і ТОВ «Джерела Поділля».

Кіпрська компанія «Korsk Enterprises LTD» перерахувала отримані кошти ще іншим компаніям – «Yonkers Marketing LTD» (Кіпр) та «Barrons Limited» (юрисдикція невідома).

Щоб з’ясувати кінцевого отримувача коштів, слідчий Нацполіції хотів отримати доступ до інформації про банківські рахунки компаній «Agrama Investments Limited» (Кіпр), «Levidi Ventures Limited» (Кіпр), «Macnamara Holdings S.A.» (Віргінські острови) та «Lerden Industry Inc.» (Віргінські острови).

Власником «Levidi Ventures Limited» (Кіпр) є Іван Фурсін. Це видно зі структури власності «Місто Банку», що опри оприлюднена на сайті банку.

трехерн

При цьому довірчим управителем «Levidi Ventures Limited» виступає Чарльз Трехерн. Раніше він був головою наглядової ради компанії «Centragas», що володіла 50% у «Росукренерго».

Офшори «Macnamara Holdings S.A.» та «Lerden Industry Inc.» пов’язують з тим же Іваном Фурсіним, а також Сергієм Льовочкіним,.

Однак суд у клопотанні відмовив, оскільки вирішив, що це кримінальне провадження має розслідуватися Національним антикорупційним бюро.

Вищезгадане кримінальне провадження порушено за ст.191, 209, 364, які після внесення змін до Кримінального процесуального кодексу опинилися у підслідності Національного антикорупційного бюро. У грудні 2015 р. прийнято зміни до Кримінального процесуального кодексу і було вирішено, що старі корупційні справи залишаться у підслідності ГПУ.

Всього, за даними слідства, всього по схемах з кредитами з Держінвестпроекту на чолі з Владиславом Каськівим було виведено щонайменше 259,2 млн грн. державних коштів. В Україні кошти відмивались через понад 30 компаній, які мали рахунки в «Місто Банку» Івана Фурсіна.

21 серпня цього року стало ГПУ повідомила про арешт Владислава Каськіва в Панамі при спробі виїхати у Коста-Ріку. Пізніше Каськів це спростував, пояснивши, що був на співбесіді у міграційній службі. Після Євромайдану Каськів виїхав з України і деякий час жив в Австрії, де був директором підконтрольної йому «Ozario Holdings GMBH».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.