Міненерговугілля пропонує позбавити прем`єр-міністра права давати доручення міністерствам щодо управління держпідприємствами

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує позбавити прем`єр-міністра права давати доручення окремим міністерствам із питань, що стосуються управління державними компаніями.

Про це йдеться у запропонованій Міненерговугілля моделі реструктуризації НАК «Нафтогаз України».

«Необхідним є внесення змін, зокрема, до закону про Кабінет міністрів України, які будуть визначати, що прем`єр-міністр України не може давати доручення окремим міністерствам з питань, що стосуються виконання функцій управління корпоративними правами держави або державною власністю», – йдеться в документі.

На думку міністерства, незалежність Міненерговугілля можна забезпечити лише тоді, коли доручення від Кабінету міністрів будуть надходити у вигляді колегіального рішення, а не одноосібного рішення прем`єр-міністра.

«Прем`єр-міністр України фактично володіє контрольними повноваженнями над окремими міністерствами, при цьому такі повноваження здійснюються не через механізм колегіального прийняття рішень, а одноосібно», – наголошується в документі.

Згідно з моделлю реструктуризації, Міненерговугілля хоче одержати контроль над переданими разом із «Нафтогазом» до Мінекономрозвитку держкомпаніями «Укртрансгаз» і «Укртранснафта», а також зберегти вплив на «Укренерго».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.