Співробітники внутрішньої безпеки ГПУ переслідували слідчих, які розслідували справу “діамантових прокурорів”, – Сакварелідзе.

Заступник Генпрокурора, прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе в ефірі NewsOne заявив про те, що співробітники внутрішньої безпеки ГПУ займалися переслідуванням тих слідчих і прокурорів, які розслідували справу “діамантових прокурорів”.

Він розповів, що особисто підписав рапорт про перепризначення у Генеральну інспекцію всіх працівників ліквідованих підрозділів – Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури та Відділу процесуального керівництва. Однак замість переведення їх на роботу в Генінспекцію, слідчих та прокурорів передали на перевірку  службі внутрішньої безпеки Генпрокуратури, яка займалася переслідуванням окремих працівників після затримання ними так званих “діамантових прокурорів”.

“Замість перепризначення наших прокурорів і слідчих після мого рапорту, який я особисто підписав на всіх працівників і передав Генпрокурору, вони передали їх на перевірку тій службі, яка займалася їх замовним переслідуванням. Де логіка, якщо не іронія”, – заявив Сакварелідзе.

Також він прокоментував ситуацію з судовим розглядом у справі про так званих «діамантових» прокурорів.

“До суду повинні йти ті люди, які спочатку брали участь в цій справі. Якщо не буде процесуального керівника, який знає цю справу «від і до», то хто буде підтримувати держзвинувачення? Я не розумію просто. Звичайно це буде заважати об’єктивному слуханню цієї справи”, – сказав Сакварелідзе.

Крім того, Давід Сакварелідзе розповів про кадрові перестановки в ГПУ. Він зауважив, що під час створення департаменту, який займається розслідуваннями злочинів, скоєними держслужбовцями, “ніхто три тижні перевірок не проводив, а призначили, кого хотіли, і продовжують працювати”.

“При наявності волі Генерального прокурора або його першого заступника, який зараз виконує обов’язки, перепризначення або призначення відбуваються за лічені години. Там ніхто не потребує висновку або перевірки внутрішньої безпеки, служби, яка підпорядковується Генеральному прокурору. Я думаю, що в першу чергу їх самих треба перевіряти, зокрема їх морально-етичні якості і наскільки вони повинні взагалі працювати в системі прокуратури, оскільки жодного видимого результату очищення прокуратури через внутрішню безпеку я поки не бачив. Вони знають моє ставлення до цієї служби і їх теж повинні передати в наше розпорядження (в службу генеральної інспекції), але з якогось дива не поспішають передавати нам цю службу”, – сказав Сакварелідзе.

Нагадаємо, вчора Давід Сакварелідзе підтвердив інформацію про кадрові перестановки в ГПУ, пов’язані зі справою “діамантових прокурорів”.

Раніше повідомлялося, що прокурорів і слідчих, які займалися справою так званих “діамантових прокурорів”, звільнили з Генпрокуратури. Однак в ГПУ цю інформацію спростували.

6 липня ГПУ і СБУ затримали першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця за підозрою в отриманні 3 млн гривень хабара.

В результаті обшуку у них вдома і на роботі були вилучені гроші на загальну суму близько 500 тисяч доларів, а також коштовності і зброю.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.