США і Росія готують мирну угоду по Донбасу -Stratfor

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor дала оцінку домовленостям Вашингтону і Москві по Сирії і розповіла про те, що подібні переговори про перемир’я, швидше за все, ведуться і щодо війни в Україні.

Про це йдеться в звіті компанії, передає Главред.

На думку американських аналітиків, підтримувані Росією бойовики вперше ініціювали режим тиші в тривалому українському конфлікті (відзначимо, що в ЛНР і ДНР вже робили «миролюбні» заяви, при цьому постійно порушуючи всі перемир’я.

Зараз же війна на Донбасі триває, а бойовики і росіяни не припиняють обстрілів, – ред.). Хоча режим припинення вогню є лише першим кроком на шляху до миру в Україні – і при цьому дуже умовним – це вже прогрес для США і Росії (в Stratfor вважають, що основні протиборчі сторони – саме Москва і Захід, бо вони можуть зробити важливі кроки до перемир’я, – ред.).

Москва і Вашингтон досягли критичної точки в своїх переговорах по Сирії та України – двох найбільш спірних питаннях в їхніх розбіжностях, вважають в Stratfor.

З рештою у президента США Барака Обами за все чотирма місяцями при владі, у двох суперників залишається мало часу, перш ніж доведеться починати все заново з новою американською адміністрацією. Хоча режим тиші в Сирії тільки вступив в силу, а в Україні ще навіть не почався, вони, тим не менш, свідчать про узгоджені дипломатичних зусиллях Москви і Вашингтона досягти розуміння якомога раніше. Зрештою, обидві сторони виграють від значного прогресу у вирішенні конфліктів, перш ніж Обама залишить свою посаду.

У міру того як закінчується час його президентства, нинішній президент США думає про свою спадщину. Росія, тим часом, зацікавлена в тому, щоб домовитися з «дияволом, якого вона знає» до того, як незнайомий партнер по переговорам отримає владу у Вашингтоні. Тим не менше, немає ніякої гарантії, що Росія і США досягнуть прориву хоча б в одному з конфліктів. Декілька факторів ускладнюють їх плани з припинення бойових дій в Сирії і Україні – не кажучи вже про те, щоб досягти міцного врегулювання конфліктів в цих регіонах.

Хоча їх плани по Сирії зараз можуть в значній мірі збігатися з російськими, Сполученим Штатам буде складно ізолювати повстанські угруповання, які вони пропонують атакувати спільно з Москвою. Туреччина буде продовжувати намагатися обмежити поширення впливу курдів і використовувати режим припинення вогню в Сирії як можливість зміцнити повстанські групи, які вона підтримує.

Стривожена російсько-американським союзом по Сирії, який сприяє інтересам Ірану, Саудівська Аравія також спробує посилити підтримувані нею повстанські угруповання. Іран і Сирія, при цьому, навряд чи погодяться домовитися про розділення повноважень.

Аналогічним чином, режим припинення вогню в Україні – це лише перший з багатьох кроків у напрямку дотримання Мінських угод. У попередні рази, під час договорів про припинення вогню, бойовики дотримувалися деякі вимоги мінських протоколів, наприклад, відведення важкого озброєння (при цьому їх неодноразово ловили на обмані, – ред.). Але Москва так повністю і не вивела свої збройні сили з Донбасу і не передала Україні контроль над кордоном між Росією і окупованими регіонами, що припускають Мінські домовленості.

Крім того, коли попередні режими тиші не втрималися, і бої на сході України поновилися, бойовики без затримок повернули своє важке озброєння на лінію дотику.

Крім безпеки, існують також серйозні політичні перешкоди, що стоять на шляху мирної угоди. Росія і Україна зайшли в глухий кут з приводу статусу окупованого Донбасу. Москва і сепаратисти наполягають на тому, що для припинення бойових дій Київ повинен надати регіону велику автономію, в той час як Україна відмовляється йти на будь-які політичні поступки до того, як будуть реалізовані питання безпеки, обумовлені угодами. Київ також наполягає на тому, що він не визнає ніяких «виборів» на окупованих територіях, якщо до спостереження за їх проведенням не будуть допущені спостерігачі з України і ОБСЄ.

Бойовики, однак, заявили про проведення виборів на початку жовтня без згоди Києва. З огляду на багато невирішених розбіжностей, важко собі уявити, що якесь велике угода буде досягнута в найближчі кілька місяців, незалежно від намірів Вашингтона і Москви.

Насправді, заява про припинення вогню, можливо, було трохи більше, ніж спроба Москви і бойовиків показати, що вони готові до співпраці, щоб потім вони могли звинуватити Україну, якщо перемир’я зірветься. Росія також може використовувати це, щоб спробувати послабити підтримку Києва з боку Заходу з урахуванням наближається наступного голосування ЄС про санкції проти Росії, яке має відбутися на початку 2017 року.

Хоча вони майже напевно не зможуть досягти всеосяжних мирних домовленостей щодо Сирії або Україні, США і Росія намагаються отримати максимум в останні місяці адміністрації Обами. І їх зусилля не марні. Зрештою, угода про припинення вогню є невеликим, але необхідним кроком в бік припинення будь-якого конфлікту, роблять висновок представники приватної розвідки США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.