Визначено переможців “Оскару-2016”

Американська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року стрічку “У центрі уваги” (Spotlight) Тома Маккарті. Фільм, в якому йдеться про журналістське розслідування випадків педофілії серед священиків католицької церкви, також нагородили за найкращий оригінальний сценарій.

На головну нагороду претендували вісім фільмів: “Легенда Г’ю Гласса”, “Гра на пониження”, “Міст шпигунів”, “Бруклін”, “Шалений Макс: Дорога гніву”, “Марсіанин” та “Кімната”.

“Легенда Г’ю Гласса”, яку номінували в 12 категоріях, отримала три нагороди: за режисуру Алехандро Гонсалес Іньярріту, за операторську роботу Еммануеля Любецкі та за акторську гру Леонардо ДіКапріо.

3

 

Екшн “Шалений Макс: Дорога гніву” відзначили шістьма Оскарами – за монтаж фільму, монтаж і зведення звуку, костюми, грим та зачіски, а також за роботу художника-постановника.

За візуальні ефекти нагородили науково-фантастичний “Ex Machina”.
Документальний фільм про протести в Україні “Зима у вогні: Боротьба України за свободу” режисера Євгена Афінеєвського не отримав Оскар. У цій категорії перемогла історія про покійну співачку Емі Вайнхауз “Емі”.

Найкращим короткометражним документальним фільмом став “Дівчина в річці: ціна прощення” про так звані “вбивства честі” пакистанської режисерки Шармін Обейд-Чину. А найкращим ігровим короткометражним фільмом – “Заїка”.
Найкращим повнометражним мультиком став проект студій Disney і Pixar “Думками навиворіт”.
Найкращою короткометражною анімацією – чилійська “Ведмежа історія”, яка обійшла номінований російський мультик Костянтина Бронзита “Ми не можемо жити без космосу”.
4

Оскар як актор у головній ролі отримав Леонардо Ді Капріо, який зіграв мисливця у стрічці “Легенда Г’ю Гласса”.
Інші номінанти:
Брайан Кренстон, “Трамбо”;
Метт Деймон, “Марсіанин”;
Майкл Фассбендер, “Стів Джобс”;
Едді Редмейн, “Дівчина з Данії”.
Найкращий актором другого плану став Марк Райленс, який зіграв радянського шпигуна у фільмі Стівена Спілберга “Міст шпигунів”.

5

Найкращою акторкою в головній ролі назвали Брі Ларсон, яка зіграла в “Кімнаті”.
Інші номінанти:
Кейт Бланшетт, “Керол”;
Дженніфер Лоуренс, “Джой”;
Шарлотта Ремплінг, “45 років”;
Сірша Ронан, “Бруклін”.

6

 

Найкращою акторкою другого плану назвали Алісію Вікандер за роль у фільмі “Дівчина з Данії”.
Найкращим фільмом іноземною мовою стала угорська драма про Голокост “Син Саула” Ласло Немеша, який отримав другу нагороду на Каннському кінофестивалі.
Інші номінанти:
“Обійми змії”, Колумбія;
“Мустанг”, Франція;
“Тіб”, Йорданія;
“Війна”, Данія.
Україна цього року не подавала свій фільм в цю категорію.

За найкращий адаптований сценарій відзначили стрічку про фінансову кризу “Гра на пониження”.

Композитор Енніо Морріконе отримав статуетку за музику до фільму Квентіна Тарантіно “Огидна вісімка”. А найкращою піснею стала Writing’s On The Wall із пригод Джеймса Бонда “Спектр”.
Цього року церемонія Кіноакадемії затьмарена скандалом на расовому ґрунті. Відразу кілька темношкірих акторів і режисерів Спайк Лі, Вілл Сміт, Джада Паркер-Сміт оголосили, що бойкотуватимуть “Оскар”, щоб привернути увагу до того, що серед 20 номінованих на “Оскар” акторів та акторок всі білі.

Кіноакадемія у відповідь оголосила, що збирається збільшити вдвічі кількість жінок і представників етнічних груп в оскарівському комітеті до 2020 року.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.