Завтра Верховний суд РФ розгляне апеляцію за скаргою на вирок українцям Карпюку і Клиху

Завтра судова колегія у кримінальних справах Верховного суду Росії розгляне апеляцію за скаргою на вирок, винесений незаконно засудженим громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху.

Про це повідомили у прес-службі Верховного суду.

«Засідання заплановано на 10.00 в залі №4040», – повідомив співрозмовник агентства.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Клиха і Карпюка відповідно до 20 років і 22,5 років ув`язнення в колонії суворого режиму.

У Росії їх засудили за нібито «участь у банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. За версією російського слідства, Клих і Карпюк під час першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню. Крім того, Карпюк нібито наприкінці 1994 й початку 1995 року сам брав у них участь.

Мін`юст України направив до РФ кілька запитів про екстрадицію українців.

22 жовтня член Громадської спостережної комісії Москви з контролю над дотриманням прав ув`язнених Зоя Свєтова повідомила, що Клих збожеволів через тортури, які застосовували до нього при затриманні та під час попереднього слідства.

«На сьогодні в дуже тяжкому стані перебуває Станіслав Клих. Це фігурант так званої «справи чеченських бойовиків» українського походження… Станіслав Клих – це людина, яка збожеволіла через ті тортури, що до неї застосовували при затриманні та під час попереднього слідства. Абсолютно незрозуміло, як ця людина перебуватиме в колонії, куди її повинні найближчим часом відправити (зараз Клих утримується в грозненському СІЗО)”, – заявила Свєтова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.