Єврокомісія пропонує “дорожню карту” поетапного скасування контролів на внутрішніх кордонах Шенгенської зони

Європейська комісія прогнозує мільярдні втрати для європейської економіки в разі, якщо контроль на внутрішніх кордонах ЄС не буде незабаром відміненим.

Брюссель уже підготував план з порятунку Шенгену.

“Відновлення прикордонного контролю спричинить за собою серйозні економічні, політичні та соціальні втрати”, – йдеться в плані, робочий варіант якого потрапив в розпорядження німецького видання Suddeutsche Zeitung (SZ).

Перевірки на кордонах не тільки позбавлять громадян ЄС свободи пересування, але і завдадуть шкоди внутрішньому європейському ринку.

Втрати для європейської економіки складуть від 7 млрд до 18 млрд євро на рік (тобто до 0,13% ВВП всієї Шенгенської зони, яка об’єднує 26 держав).

На перший погляд втрати представляються не дуже значними в масштабах європейської економіки, однак для окремих компаній вони можуть виявитися досить істотними, зазначає SZ.

Найсильніше від прикордонного контролю постраждають транспортна і логістична галузі.

Крім того, щодня в пробках будуть простоювати приблизно 1,7 млн ​​людей, які перетинають внутрішні кордони ЄС по дорозі на роботу.

За підрахунками Єврокомісії, компанії, в яких працюють ці люди, зіткнуться зі збитками в розмірі від 2,5 млрд до 4,5 млрд євро просто через втрати часу на кордоні.

Туристична галузь не дорахується 13 млн бронювань готельних номерів, що еквівалентно 1 млрд євро недоотриманої виручки.

При цьому адміністративні витрати на обслуговування кордонів складуть мінімум 1 млрд євро, не враховуючи витрат на створення самих прикордонних постів – ще кілька мільярдів євро, за оцінками Єврокомісії.

Щоб запобігти розвитку цього негативного для ЄС сценарію, Брюссель пропонує “дорожню карту” поетапного скасування контролів на внутрішніх кордонах Шенгенської зони.

Спочатку потрібно допомогти Греції захистити зовнішні кордони ЄС, для чого планується залучити агентство Frontex.

До осені повинна бути закінчена підготовка загальноєвропейських прикордонних і прибережних служб, які приступлять до охорони кордонів Євросоюзу.

До кінця 2016 року, за планом Єврокомісії, прикордонний контроль всередині ЄС повинен бути повністю скасований.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.