США закликали РФ негайно звільнити Савченко

Судове переслідування Савченко та інших українських громадян є порушенням принципів правової держави, впевнені в Вашингтоні.

У США вимагають від РФ звільнити українських заручників. РФ повинна негайно припинити судилище над народним депутатом України Надією Савченко і звільнити її, а також інших громадян України, які незаконно утримуються в ув’язненні на території Росії і окупованого Криму.

З відповідною заявою виступив у четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ представник США при Організації посол Даніель Байєр.

“Уже минуло 595 днів з того часу, як Надія Савченко була захоплена в Україні підтримуваними Росією сепаратистами і переправлена ​​через кордон в РФ. Сполучені Штати продовжують уважно стежити над судом над пані Савченко та її станом здоров’я.”, – відзначив дипломат, підкресливши, що він озвучує офіційну позицію Вашингтона.

Байєр також заявив, що позбавлення волі і судовий процес над Савченко “порушують основні принципи правової держави”.

Сполучені Штати також засуджують вирок Надії Савченко, Олегу Сенцову, Олександру Кольченко, Станіславу Кліху, Миколові Карпюку, Ахтему Чийгозу та іншим українським громадянам, яких незаконно утримують в ув’язненні на території Росії і окупованого Криму.

Байєр підкреслив, що за оцінками правозахисників, в РФ відкрито близько 20 подібних кримінальних справ, і всі вони відслідковуються США.

“Це викликає серйозні побоювання з приводу поваги Росії до верховенства права, а також її міжнародних зобов’язань і зобов’язань щодо надання можливості затриманим реалізовувати свої права”, – резюмував представник США в ОБСЄ.

Нагадаємо, в середу, 3 березня, донецький суд Ростовської Області несподівано призначив наступне засідання на 9 березня, не давши обвинуваченій сказати останнє слово.

2 березня прокурор попросив для української льотчиці Надії Савченко 23 роки колонії загального режиму і 100 тисяч рублів (близько 1,2 тис. доларів) штрафу в ході засідання в Донецькому міському суді (Ростовська область).

Як повідомлялося раніше, 3 березня Європарламент закликав запровадити проти Росії політичні й економічні санкції у зв’язку з порушенням міжнародного права та через “радянське” судочинство відносно Надії Савченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.