Бойовики захопили в полон суддю Апеляційного суду Луганської області

У полон до бойовиків так званої “ЛНР” потрапив суддя Апеляційного суду Луганської області Віталій Руденко.

Про це “Громадському радіо” розповів перемовник з питань обміну Олег Котенко.

За його словами, бойовики викрали суддю три тижні тому, коли він їхав в непідконтрольний українським військовим Краснодон на похорон батька.

Він стверджує, що офіційно про викрадення судді українська сторона не повідомляла, оскільки його сподівалися швидко обміняти.

“Суддя домовлявся зі своїм знайомим з “ЛНР”, що той йому допоможе зробити “зелену дорогу“, і він зможе приїхати в Краснодон і поховати батьків”, — розповідає Котенко.

Після того, як чоловік заїхав на блокпост, його зупинили, перевірили документи і викликали “МГБ”, яке й затримало суддю.

“Одразу після затримання нам надійшов дзвінок із тим, що ось таке трапилось, і ми одразу вступили до переговорного процесу. Люди, які його затримували, сказали, що жодних претензій не мають, і ймовірніше за все, що його у понеділок відпустять. Ми чекали, проте виявилося, що втрутилася Оля Кобцева (представник “ЛНР” в робочій підгрупі з гуманітарних питань Контактної групи на Мінських переговорах – Ред.), і він піде на обмін”, — додав перемовник.

П’ять днів тому Руденку висунули обвинувачення у “державній зраді”. Суддю звинуватили в тому, що він нібито своїм рішенням заарештував директора водоканалу, через що “ЛНР” залишилася без води.

“Наразі він перебуває в СІЗО. Його не катували”, — додав Котенко.

Полонений не визнає своєї провини, та водночас, за інформацією дружини Руденка, він все ж таки щось підписував.

За даними Котенка, українська сторона також підтверджує, що Руденко є у списках на обмін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.