Справу «діамантових прокурорів» хочуть саботувати – Сакварелідзе

Старшим у справі «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця призначили заступника генерального прокурора, прокурора Одеської області Давіда Сакварелідзе. Судовий розгляд мав розпочатися вже 7 березня, однак слухання перенесено на 10 березня через неявку сторони обвинувачення.​ В інтерв’ю Радіо Свобода Давід Сакварелідзе розповів, хто буде виступати в суді по справі, що він радить підозрюваним і як він взагалі опинився у слідчій групі.

– Чи будете Ви здійснювати процесуальне керівництво цією справою?

– Я не буду здійснювати процесуальне керівництво цією справою. Є досвідчений прокурор, який паралельно виступає у справах Майдану, Яніс Сімонов. Він буде підтримувати державне обвинувачення. Решта слідчих, шістнадцять людей, у підвішеному стані через реорганізацію Генеральної прокуратури. Мене запросили до групи, тому що на слідчих був великий тиск і хотіли його уникнути.

Виконувач обов’язків генерального прокурора Юрій Севрук зробив технічну підміну, визначив мене старшим прокурором і запросив виступити в суді. Це в нього ще, мабуть, гумор «пшонківської» епохи.

Я б запропонував Севруку займатися більш важливими справами, допомагати людям, і в ті лічені дні, поки не прийшов новий генеральний прокурор, рятувати свою репутацію, а не робити дурниць. Це не поведінка рівня першого заступника генерального прокурора, який сьогодні виконує його обов’язки. Вони хочуть саботувати результати цієї справи, замість того, щоб сприяти очищенню. Таких діамантових генералів ще багато, тому що корупція залишається проблемою.

– Журналісти розповідали, що один із затриманих, Володимир Шапакін, співпрацює із слідством. Це правда?

– За нашою інформацією, на Шапакіна кілька разів були спроби тиску. Він деякий час був заступником начальника управління внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури. Ми кілька разів вимагали відео і списки перепусток, судячи з яких Шапакіна кілька разів викликали, причому і в службу внутрішньої безпеки, і вище.

Він дуже наляканий, я не думаю, щоб цей затриманий погодився на співпрацю. Він кілька разів заявляв, що відчуває загрозу фізичній безпеці. Із його адвокатом також був інцидент – в його дім кинули дві гранати. Це взагалі дуже важка справа. Ще під час затримання, коли одного з фігурантів справи спитали, де перший грошовий транш, він сказав, що якщо він скаже, то йому кінець.

Справа «діамантових прокурорів» не закінчується на Володимирі Шапакині і Олександрові Корнійці. Я б порарадив Шапакіну співпрацювати зі слідством і не йти на максимальне покарання – ми все одно доведемо провину і одного, і другого, це вже справа честі. Викупити їх через суд не вдасться.

– Яких сюрпризів можна чекати від розгляду цієї справи в суді?

– Я не можу поки нічого коментувати, але ми дуже ретельно готувалися до цієї справи. Ми будемо вести її дуже професійно, а сфальсифікувати щось буде неможливо через велику громадську увагу. Вся Україна зможе спостерігати за процесом. Але ніяких сюрпризів не можна виключати – коли весь державний апарат зараз розгортається проти кількох людей, отже можуть якось зашкодити або в суді, або ще десь.

– Зараз говорять, що у Вас немає ніяких доказів і в суді справа розвалиться?

– Буквально одразу почали вкидати цю інформацію, що немає доказів і таке інше. Але усі докази зібрані, все пройшло через суд. Суд вивчав наші клопотання, обирав затриманим запобіжний захід. Це все маячня, що немає доказів. Ніхто їм не підкидав 400 тисяч доларів і діаманти, Україна все бачила на власні очі.

Мені дуже прикро, тому що люди керують найбільшим слідчим органом, в прокуратурі десятки тисяч розслідувань, зокрема корупційних. Тому заступник Генпрокурора Севрук може запам’ятатись ще чимось, аніж саботажем такої важливої справи. Я, наприклад, не можу зрозуміти, чому ні копійки з грошей минулих можновладців не повернули в державний бюджет, чому ці мільярди досі лежать на закордонних рахунках.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.