Країни Балтії розпочали будівництво парканів на кордонах

Прикордонні служби Литви, Латвії та Естонії посилюють контроль та розпочали будівництво парканів на кордонах, зокрема з Російською Федерацією та Білоруссю, повідомляє Deutsche Welle

Країни не виключають, що закриття так званого «балканського маршруту» може призвести до пошуку біженцями іншого шляху для потрапляння в ЄС. Такий шлях може пролягати через Росію або Білорусь.

Стурбованість литовців, естонців та латвійців ґрунтується насамперед на торішній ситуації у Фінляндії та Норвегії, коли територією Росії до цих двох країн прибули близько шести тисяч біженців.

«До того моменту ані Фінляндія, ані Норвегія не стикалися з проблемою мігрантів на російському кордоні», – заявив керівник прикордонної служби Литви Ренатас Позела в інтерв’ю Reuetrs.

«Однак потім кількість біженців, що прибула через російський кордон до згаданих країн, упродовж одного тижня якимось дивом різко зросла. Та вже за кілька тижнів потік знову припинився», – додав Позела.

Спорудження паркану на кордонах розпочали поки що Латвія та Естонія. Тим часом у Литві цього тижня відбуваються навчання за участі сотень прикордонників, співробітників поліції та солдатів. Під час навчань відпрацьовується подолання викликаної біженцями кризи на державному кордоні. Однією з тем навчань є також повернення до паспортного контролю на кордоні з сусідами по ЄС.

Естонія, своєю чергою, оснащує кордон камерами відеоспостереження. Техніка має допомогти не лише у протидії нелегальній міграції, а й у боротьбі з контрабандою. Такими камерами вже оснащено кордон між Литвою та Білоруссю.

Попередня домовленість, націлена на зниження рекордного числа мігрантів у Європі, була досягнута на саміті ЄС-Туреччина в Брюсселі 7 березня.

Європейські лідери погодилися значно збільшити фінансову підтримку Туреччини і сприяти введенню до кінця червня безвізового режиму для її громадян – в обмін на прийом Анкарою тих, кого в Європі визнають нелегальними мігрантами.

Разом з тим, ООН та правозахисники критикують угоду ЄС та Туреччини щодо мігрантів.

Зазначимо, що до Європи прибуло більше 141 тисячі мігрантів з початку року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.