Угорські політики Закарпаття заговорили з Києвом словами сепаратистів Донбасу

В Ужгороді відбулося засідання угорської громади Закарпаття, яка виступила з вимогою створення територіальної автономії угорців у регіоні. Про це повідомляють Коментарі. Угорці Закарпаття представили договір про розмежування повноважень з центральною владою, який повинен наділити громаду необхідними інструментами для створення автономної території. У заході брали участь депутати місцевих рад і громадські працівники.

Угорська громада Закарпаття вимагає від Порошенка підписати договір про створення автономії.

Депутати пригрозили Президенту виходом зі складу України, в разі якщо договір не буде узгоджений. Депутати, зокрема, зажадали ввести 20% -ву квоту на представництво угорців в Закарпатській обласній раді, збільшити мовлення угорською мовою в ефірі обласного телеканалу «Тиса 1», а також встановити стандарти обов’язкового викладання їх мови в системі середньої та вищої освіти.

Особливою вимогою угорців Закарпаття стало створення Комітету у закордонних справах, який буде представляти інтереси угорської громади на міжнародному рівні.

“Ми пропонуємо Києву укласти даний договір про розмежування повноважень, який дозволить угорському населенню гідно жити в Україні. Ми підтримуємо думку голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіс, який заявив про наявність об’єктивних передумов для можливого виходу зі складу України. Якщо Київ хоче бачити регіон в складі держави, ми вимагаємо 20% квоти представників угорських громад в Закарпатській облраді, а також телемовлення передач угорською мовою», – пояснив депутат Виноградівської райради Михайло Світлик.

Його колега Степан Гал заявив, що «угорське населення має законне право на подання власних інтересів на міжнародній арені, для чого ми ініціюємо створення Комітету у закордонних справах. Даний Комітет захищатиме наші інтереси».

Депутат Ужгородської райради Павло Вереш також зазначив, що «ми вимагаємо, щоб угорська мова була обов’язковою для викладання в системі освіти, починаючи з 1-го класу». За підсумками заходу учасники затвердили проект договору про розмежування повноважень з Кабінетом міністрів і направили його на підпис керівництву країни.

Також делегати зазначили, що юрисдикція договору поширюється на весь регіон Закарпаття, оскільки там проживає значна частина угорського населення.

Нагадаємо, раніше голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс вимагав, щоб регіону виділили більше коштів на розвиток інфраструктури області. В іншому випадку Рівіс пригрозив, що Закарпатська область може вийти зі складу України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.