Керрі звинуватив Асада в навмисному терорі проти цивільних в Алеппо

Тим часом президент Туреччини оголосив, що готовий прихистити мирних жителів, які залишили зруйноване місто.

Держсекретар США Джон Керрі в черговий раз засудив військову операцію і закликав сирійську владу та Росію змінити політику і домогтися негайного і тривалого припинення бойових дій. Про це повідомляє Euronews.

Крім того, Керрі висловив занепокоєність повідомленнями про зникнення, затримання чи примусове відправлення до армії сирійських чоловіків 18-40 років, які намагаються пройти через блокпости урядових сил.

“Режим Асада зараз здійснює справжню бійню. Ми стали свідками тотального знищення. Це не нещасні випадки на війні, не випадкові жертви, а відверта цинічна політика навмисного терору проти цивільних”, – сказав держсекретар США.

Тим часом президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив, що готовий прихистити мирних жителів, які залишили Алеппо.

При цьому він у черговий раз розкритикував Європу, яка, за його словами, приймає недостатньо біженців: “Деякі країни Заходу кажуть, що не можуть взяти жодної людини, а ми готові впустити їх до Туреччини, навіть якщо їх будуть тисячі.”

“Якщо потрібно, якусь частину тих, хто залишив місто, ми можемо привезти до Туреччини – дітей, людей похилого віку, тих, кому найбільше потрібна допомога – ми можемо розмістити їх у таборах і будинках, якщо буде така можливість. Ми забезпечимо їм мирне життя”, – сказав Ердоган.

Туреччина, яка має спільний кордон із Сирією, однією з перших прийняла у себе хвилю біженців.

Анкара активно підтримує повстанців, які воюють проти сирійського президента Башара Асада.

Нагадаємо, жителі сирійського Алеппо опинилися в пастці в результаті масованого наступу урядових сил за підтримки Росії, вони записують прощальні відео і викладають їх в інтернет.

Зранку 15 грудня в Алеппо розпочалася евакуація збройних повстанців. Угода між урядом Сирії та повстанцями про евакуацію мирних жителів була досягнута кілька годин тому. Спочатку евакуація повинна була розпочатися в середу, але план зірвався через те, що в місті знову почалися зіткнення. ЗМІ повідомили, що урядові війська обстріляли колону повстанців, яка виходила з Алеппо. Перший конвой з евакуйованими людьми зі східного Алеппо надвечір 15 грудня дістався території, яку контролюють повстанці на захід від міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.