Генасамблея ООН підтримала резолюцію про порушення країною-окупантом Росією прав людини в Криму

Генеральна асамблея Організації Об`єднаних Націй підтримала резолюцію про порушення країною-окупантом Російською Федерацією прав людини в Автономній Республіці Крим.3478b8efbd207cf57ba6d25f850e03661b650c6c

Резолюцію ”Положення у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)” підтримали 70 країни ООН.

Також під час розгляду документа 77 країн утрималися і 26 проголосували проти.

Проти проголосували Ангола, Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Коморські острови, Куба, Корейська Народно-Демократична Республіка (Північна Корея), Ерітрея, Індія, Іран, Казахстан, Нікарагуа, Філіппіни, Російська Федерація, Сербія, Південна Африка, Південний Судан, Судан, Сирія, Уганда, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

6240f39574143e68efb93196ecd760ef40d58a16 e9fa07787232e2760b38e26b0f63d6e206d5bd95

Як відзначили у представництві, “мета резолюції – забезпечення доступу міжнародних правозахисних механізмів до тимчасово окупованого Криму для моніторингу прав людини”.

У резолюції зазначено, що “Росія – держава-окупант, Крим – тимчасово окупована територія”.

“Не визнається анексія, засуджуються репресії кримських татар”, – повідомили у представництві України в ООН.

Документ засуджує серйозні порушення і зловживання по відношенню до жителів Криму, включаючи позасудові вбивства, викрадення людей, насильницькі зникнення, політично мотивовані кримінальні переслідування, дискримінацію, залякування, насильство, тортури та інші порушення прав людини в Криму.

Резолюція закликає Росію як державу-окупанта дотримуватися своїх зобов’язань відповідно до міжнародного права та звільнити негайно українських громадян, які були незаконно затримані та осуджені без урахування елементарних норм правосуддя.

Документ також містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо підготовки звіту по ситуації на Кримському півострові. Серед іншого, в резолюції йдеться про необхідність забезпечення з боку окупаційної влади РФ безперешкодного доступу міжнародним правозахисникам, у тому числі, які діють під егідою ООН.

Як повідомлялося раніше, 15 листопада на засіданні Третього комітету Генасамблеї ООН була підтримана ініційована Україною резолюція про порушення прав людини в Криму російською окупаційною владою. На підтримку резолюції виступили 73 держави, проти голосували 23, 76 утримались.

Ця резолюція стала першим міжнародним документом, де було вказано, що РФ є державою, яка окупувала українські території. Генасамблея закликала Російську

Федерацію як державу-окупанта виконати всі зобов`язання відповідно до норм міжнародного права.

Згідно з текстом документа, Росія має вжити всіх необхідних заходів для того, щоб негайно покласти край усім утискам прав людини стосовно жителів Криму, припинити дискримінаційні заходи і практики, необґрунтовані затримання, катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження, і скасувати все дискримінаційне законодавство.

Члени ООН закликали РФ негайно звільнити українських громадян, які були незаконно затримані і засуджені без урахування елементарних норм відправлення правосуддя, а також тих, кого було переведено через міжнародно визнані кордони з Криму до Російської Федерації. Також вона має вирішити проблему безкарності та забезпечити, щоб ті, кого визнано винними в утисках прав людини, були притягнуті до відповідальності в незалежному суді.

У резолюції наголошується на необхідності створення і подальшої підтримки безпечних і сприятливих умов для журналістів і правозахисників з тим, щоб вони могли виконувати свою роботу в Криму незалежно і без невиправданого втручання. Генасамблея закликала РФ дозволити відкрити культурні та релігійні установи.

При цьому Росія має негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також анулювати рішення про заборону лідерам Меджлісу в`їзду на територію Криму.

У Генасамблеї закликали РФ негайно почати співпрацювати у повному обсязі з Управлінням верховного комісара з прав людини, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Радою Європи щодо питання прав людини в Криму.

Разом з тим, в резолюції йдеться, що Генеральна асамблея ”настійно закликає Російську Федерацію забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини і правозахисних неурядових організацій до Криму, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першорядне значення для запобігання подальшого погіршення ситуації”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.