Християни західного обряду сьогодні святкують Різдво

У неділю, 25 грудня, увесь католицький світ, а також більшість протестантів і православних церков святкують Різдво Христове.

Різдво – одне з найбільших і найурочистіших християнських свят. І якщо для православних у святковій ієрархії вище стоїть хіба що Воскресіння Христове, то для римо-католиків Святом свят є саме Різдво.

Ще за часів Франциска Ассізького (приблизно з 1223 року) в католицьких храмах на Різдво існує звичай встановлювати для поклоніння вірян ясла з фігуркою Христа. Відтоді в Європі поширився звичай влаштовувати під час Різдвяних свят такі ясла з ляльками – Дитяти Ісуса, Марії, Йосипа, пастухів, Трьох царів (волхвів) – у церквах та власних будинках. В Україні ця традиція отримала назву вертеп – «печера» давньоруською мовою.

Спочатку Різдво Христове відзначалося 6 січня разом з Хрещенням і Богоявленням, і лише у IV столітті було перенесено на 25 грудня за новим стилем (григоріанським календарем). Єрусалимська, Грузинська, Українська (православна і греко-католицька), Сербська і Російська православні церкви, а також старообрядці святкують Різдво Христове 25 грудня за юліанським календарем (тобто 7 січня за новим стилем). Вірменська церква за давнім звичаєм Різдво Христове святкує 6 січня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.