В ПАРЄ вітають початок реформ в Україні і закликають не зволікати з їх проведенням – резолюція

Парламентська асамблея Ради Європи закликала до консолідації всі політичні сили в Україні з метою проведення необхідних реформ, оскільки російська агресія не може бути виправданням за зволікання на цьому шляху.

Відповідну резолюцію ”Функціонування демократичних інституцій в Україні” було ухвалено за результатами обговорення сьогодні в Страсбурзі в рамках зимової сесії ПАРЄ.

Резолюцію підготували члени Моніторингового комітету депутат від Іспанії Йорді Хукла і депутат від Німеччини Аксел Фішер.

«За» проголосували 106 членів ПАРЄ, «проти» – 11, «утрималися» – 9.

«ПАРЄ вітає амбіційну програму реформ, розпочату українською владою з метою реалізувати запит українського суспільства, зроблений під час Революції гідності. ПАРЄ визнає, що ці реформи проводяться в умовах викликів, які є результатом російської агресії на сході України та анексії Криму. Визнаючи зв`язок між Мінськими домовленостями та низкою реформ, Асамблея підкреслює, що відсутність прогресу у виконанні Мінських домовленостей не повинно бути використано як виправдання за невиконання інших реформ, які життєво необхідні для демократичної консолідації країни. Великий прогрес було досягнуто у зміні законодавчих рамок, які необхідні для реформ. Зараз важливо, щоб ці законодавчі зміни були імплементовані та переведені у зміни в поведінці та практиці», – йдеться в резолюції.

Разом з тим Асамблея висловила занепокоєння щодо жорсткого політичного діалогу після подій на Євромайдані та війни на сході України з протистоянням українських політичних сил, які звинувачують один одного у зраді чи екстремізмі.

«У той час, коли минуле вимагає вирішення, Асамблея закликає всі політичні сили подолати розбіжності і ворожнечу і працювати разом для забезпечення стабільності та зміцнення демократії в країні», – наголошується в документі.

В ПАРЄ також зазначили, що поляризація та напруження вплинули на середовище засобів масової інформації «таким самим чином, як і на політичне середовище, що призвело до нападів на журналістів та видання, що є неприйнятним».

«Вітаючи засудження цих атак з боку влади, Асамблея закликає її повно та прозоро провести розслідування цих атак та гарантувати, що винні будуть притягнуті до відповідальності», – зауважують автори резолюції.

Одночасно в ПАРЄ відзначили, що низка російських журналістів та представників засобів масової інформації були визнані загрозою для національної безпеки та конституційного порядку, і їм було заборонено в`їзд в Україну. ”

«У той час, коли занепокоєння української влади щодо російської пропаганди та інформаційної війни зрозумілі і мають законне право, заборона на в`їзд журналістам повинна застосовуватися тільки як останній засіб”, – зазначається в документі.

Крім того, Асамблея підкреслила важливість всеохоплюючої конституційної реформи для «успішного виконання всеосяжних реформ по всій країні».

«Тому вітаються пріоритети української влади та Верховної Ради щодо процесу конституційних реформ та досягнуті на сьогодні результати. Асамблея очікує на ухвалення конституційних поправок, щоб надати нового імпульсу реформам судової системи з метою забезпечення справжньої незалежності від зовнішніх втручання та впливу», – наголошується в резолюції.

Говорячи про важливість процесу децентралізації, який пов`язаний з виконання Мінських домовленостей і є важливим для стабільності та консолідації країни в цілому, ПАРЄ «висловила надію на прогрес у виконані мінського протоколу всіма підписантами, зокрема, Російською Федерацією».

В ПАРЄ також вважають, що процес конституційних реформ не повинен обмежуватися розділом щодо децентралізації та судовими розділами, а й також вирішувати питання в інших сферах, в яких були відзначені недоліки, у тому числі в питанні розмежування повноважень.

«Асамблея висловлює свою стурбованість у зв`язку з проблемами прав людини, які були порушені через закон про люстрацію. Тому Асамблея закликає Верховну Раду невідкладно ухвалити поправки до цього закону, які були підготовлені у співпраці з Венеціанською комісією, з метою вирішення цих проблем, а також знайти додаткові заходи, щоб гарантувати повну відповідність закону висновкам Венеціанської комісії, а його виконання – європейським стандартам”, – підкреслюється в резолюції.

В ПАРЄ також висловили переконання, що «основним пунктом занепокоєння залишається широко розповсюджена в Україні корупція».

«Тривала відсутність конкретного прогресу у цій сфері може потенційно зменшити наслідки масштабної реформи органів влади та, у кінцевому рахунку, підірвати довіру суспільства до політичної та судової системи в цілому. У цьому зв`язку Асамблея стурбована тим, що темпи боротьби з корупцією є дуже повільними, а конкретні результати – дуже обмеженими. Крім того, Асамблея підтверджує свою занепокоєність у зв`язку з переплетінням політичних та економічних інтересів у політичному середовищі країни, що впливає на громадську думку і може зашкодити боротьбі з корупцією. Тому Асамблея вітає створення основних інституційних рамок для боротьби з корупцією в країні і розраховує, що це призведе до відчутних та конкретних результатів, в тому числі до обвинувальних вироків», – йдеться в резолюції.

В ПАРЄ, крім того повторили заклик ухвалити єдиний Виборчий кодекс, який запровадить пропорційну систему з відкритими списками у регіональних округах, що повністю відповідатиме європейським стандартам.

«Асамблея висловлює своє занепокоєння у зв`язку з тим, що стаття 81 Конституції України дозволяє припинення повноважень депутата, який виходить із фракції партії, від якої він був обраний. Це суперечить європейським стандартам, і в контексті триваючої конституційної реформи до цієї статті повинні бути внесені правки. З цієї самої причини Асамблея закликає Верховну Раду скасувати нещодавні поправки до закону «Про вибори народних депутатів», які дозволяють політичним партіям постфактум змінити партійний список кандидатів», – наголошується в документі.
В ПАРЄ також звернули увагу на те, що Верховна Рада відклала ратифікацію Конвенції РЄ щодо запобігання та боротьби з насиллям проти жінок та насильства в сім`ї.

«Асамблея спонукає Верховну Раду внести цей документ знову на порядок денний та забезпечити швидку ратифікацію цього важливого інструменту», – підкреслюється в резолюції.

В ході внесення поправок положення, які носили антиукраїнський характер, підтримки в залі не знайшли.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.