Ситник: До корупційної схеми в зерновій корпорації причетні структури російського бізнесу

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив на брифінгу 31 січня, що серед структур-учасників корупційної схеми, через яку ПАТ Державна продовольча зернова корпорація зазнала збитків на суму понад $60 млн (понад 1,6 млрд грн), є компанії, контрольовані російським бізнесом.

“Злочинний умисел із розкрадання понад 60 мільйонів доларів  ПАТ ДПЗКУ складався із двох частин: одержання “відкату” за підписання контрактів на реалізацію зерна та, щоб у подальшому не було проведено оплату за цими контрактами, зловживання службових осіб підприємства в інтересах комерційних структур, які курує один із відомих російських бізнесменів”, – передає слова Ситника сайт НАБУ.

За даними Антикорупційного бюро, зерно, що належало ДПЗКУ, продавалося за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередників, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та міжнародному зернотрейдеру.

Придбане зернотрейдером за заниженими цінами зерно продавалося після цього за ринковими цінами. Причому різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередників, підконтрольних організаторам схеми.

Крім того, згідно з контрактами, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.

У підсумку, Державна продовольча зернова корпорація не отримала більшу частину коштів за продане зерно, внаслідок чого зазнало збитків на суму понад 60 млн доларів США.

Раніше повідомлялося, що 26-27 січня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави трьом підозрюваним у заподіянні збитків Державної продовольчої зернової корпорації України (ДПЗКУ).

Як альтернативу тримання під вартою обрані пропоновані розміри застав: екс-головному раднику голови правління ДПЗКУ – в розмірі 60 млн грн, екс-начальнику інформаційно-аналітичного управління – 40 млн грн.

Представнику міжнародного зернотрейдера, за версією слідства причетного до завдання збитків ДПЗКУ, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 5 млн грн.

Перед цим, 24-25 січня, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали трьох осіб, причетних до завдання збитків ДПЗКУ у розмірі понад 60 млн дол. США (понад 1,6 млрд грн).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.