Німецький суд не визнавав депутата Онищенка невинуватим

Депутат Олександр Онищенко, який перебуває у розшуку за звинуваченнями у махінаціях на газовому ринку, заявляє, що Німеччина відмовилася видавати його Україні. Суд спростував слова депутата.

“У Німеччині виграний суд, за підсумками якого я визнаний невинуватим”, – заявив у п’ятницю ввечері, 10 лютого на своїй сторінці у “Фейсбук” депутат Олександр Онищенко, який переховується від українського слідства за кордоном.

На підтвердження своїх слів депутат навів повідомлення в одному українських ЗМІ про те, що “Німеччина відмовила ГПУ у видачі Онищенка”.

Як вдалося з’ясувати DW, заяви депутата-втікача не відповідають дійсності. “У Німеччині не ухвалювалося жодних рішень щодо екстрадиції народного депутата України Олександра Онищенка. Тим більше, суд не розглядав питання винуватості чи невинуватості цієї особи”, – повідомив DW речник Вищого земельного суду міста Кобленца, який розглядав скаргу адвокатів українця на діючий у Німеччині ордер на арешт.

Річ у тім, пояснив співрозмовник в органах правосуддя, що рішення про правомірність арешту чи екстрадиції не могло виноситися, оскільки Онищенко не перебуває під вартою і питання про його екстрадицію не стоїть. Натомість судді у Кобленці на прохання адвокатів Онищенка лише надали загальну правову оцінку інформації про суть кримінальної справи проти нього в Україні, викладену у виданому у Німеччині ордері на арешт, уточнив у розмові з DW речник суду.

Судді, як випливає з оприлюдненого Олександром Онищенком листа суду, адресованого його адвокатам, “виходячи з наявної на даний момент інформації мали би застереження проти екстрадиційного арешту”. Автентичність раніше оприлюдненого в українських ЗМІ листа підтвердили DW речник суду у Кобленці і німецькі адвокати Онищенка. Юристи депутата-втікача відмовилися від подальших коментарів.

Як випливає з листа, головні проблеми, які вбачає суд: неможливість на основі наявної на даний момент інформації встановити склад злочину у відповідності до німецького законодавства. Річ у тім, що відповідно до міжнародних угод про екстрадицію, злочин, в якому звинувачують особу, має кваліфікуватися законом як злочин в обох країнах – як у тій, що запитує, так і в тій, де затримано підозрюваного.

На думку суддів, ордер на арешт Онищенка не містить інформації про те, що підозрюваний обіймав посаду у компанії “Укргазвидобування”, яка надавала би йому повноваження, що дозволили би говорити про зловживання службовим становищем і завдання збитків. Національне антикорупційне бюро України звинувачує Олександра Онищенка у тому, що він розкрадав газ державної компанії “Укгазвидобування” і завдав їй збитків, продаючи на фіктивних аукціонах газ, видобутий в рамках спільної діяльності. “Газова схема” Онищенка, як заявляє НАБУ, полягала у тому, що через підставні фірми, підконтрольні Онищенку, газ державної компанії спершу продавався за заниженими цінами іншим його фірмам, які продавали газ далі за ринковою ціною.

Крім заяв про визнання Німеччиною своєї невинуватості, Олександр Онищенко стверджує, що Німеччина визнала його справу політичною. “По суті, німецький суд вказав Україні, що вся ця справа носить виключно політичний характер”, – написав депутат на “Фейсбук”.

Натомість у судді у Кобленці не робили висновків щодо того, чи є кримінальна справа проти Олександра Онищенка політично мотивованою. Про таку оцінку не йдеться ані у наведеному адвокатами у листі, ані у поясненнях, які надав DW речник суду.

Джерело: DW

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.