Фракція Радикальної партії ухвалила рішення щодо виключення Артеменка зі свого складу

Народний депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий зазначає, що фракція Радикальної партії ухвалила рішення щодо виключення Андрія Артеменка зі свого складу.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

”Рішення фракції Радикальної партії Ляшка — виключити Андрія Артеменка зі складу фракції і вимагати від нього скласти мандат, отриманий за списком РПЛ”, – йдеться в повідомленні.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко вважає, що Служба безпеки України має провести розслідування ситуації навколо народного депутата Андрія Артеменка, який запропонував віддати Крим в оренду РФ.

Про це Ляшко сказав у коментарі журналістам після засідання фракції, на якому був і сам Артеменко.

За словами Ляшка, депутати обговорили ситуацію, яка склалася у зв’язку з оприлюдненням “так званого мирного плану Артеменка”. “За результатами обговорення ситуації і засідання фракції було ухвалено рішення фракції РПЛ про виключення Андрія Артеменка зі складу фракції Радикальної партії”, – сказав лідер фракції.

Крім того, він повідомив, що фракція звернулася до Артеменка з вимогою скласти депутатський мандат. “Він (Артеменко – ред.) нам сказав, що йому треба (щодо складення мандату – ред.) порадитися з дружиною, порадитися з колегами”, – зауважив політик.

«Це має бути предметом розслідування Служби безпеки України — обставини появи цієї публікації і провокації, тому що йдеться про зазіхання на територіальну цілісність України, і Служба безпеки має розслідувати ці факти і встановити, хто замовники цієї провокації», – сказав Ляшко і додав: «Я не виключаю антиукраїнські сили — Бойко, Льовочкін, Медведчук, Онищенко і всі інші»

На питання, чи ініціюватиме фракція перед Службою безпеки України чи Генеральною прокуратурою України початок такого розслідування, Ляшко відповів: “Я вже зараз, зробивши цю заяву, ініціюю це розслідування”.

“Служба безпеки має провести розслідування. Йдеться про захист національних інтересів України, про територіальну цілісність”, – наголосив парламентар і додав, що заради об’єктивності розслідування та політичної відповідальності Артеменко має скласти мандат.

Ляшко також спростував інформацію про те, що Артеменко начебто попереджував Ляшка про існування такого плану. “Це не відповідає дійсності. У мене була розмова два тижні тому з Артеменком, де він мені повідомив про його зв’язки у Сполучених Штатах. Безумовно, я сказав: «Чудово! Ми за встановлення найтісніших стосунків з новою американською владою заради того, щоб переконати їх активніше допомагати Україні». Але жодних деталей, а тим більше тих пропозицій, які були озвучені, – ми про це не знали”, – підкреслив Ляшко.

Він також вкотре підкреслив, що позиція Артеменка суперечить позиції Радикальної партії.

На його думку, публікації із заявами Артеменка є одним із елементів дискредитації їхньої команди.

Ляшко також повідомив, що на засіданні фракції було ухвалено рішення завтра, 21 лютого, зареєструвати у Верховній Раді проект постанови про звернення до нової адміністрації президента США Дональда Трампа “виконати Будапештський меморандум і укласти пряму військову угоду між Україною і Сполученими Штатами на виконання Будапештського меморандуму”.

Нагадаємо, Олег Ляшко висунув вимогу скласти мандат  Артеменку за пропозицію передати Крим в оренду Росії.

Сьогодні видання The New York Times повідомило, що за тиждень до того, як Майкл Флінн пішов з поста радника президента США з питань національної безпеки, йому була передана пропозиція нардепа від РПЛ Андрія Артеменка щодо скасування президентом Дональдом Трампом санкцій проти Росії.

Планом передбачається виведення всіх російських військ зі східної України; українські виборці, згідно із ідеєю Артеменка, мають вирішити питання про передачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

Поки не ясно, чи прийме Білий дім цю пропозицію серйозно. Як зазначає видання, цей «дипломатичний фріланс» викликав гнів українських чиновників.

Зокрема, посол України в США Валерій Чалий сказав, що Артеменко ”не має права пред`являти будь-які альтернативні плани від імені України будь-яким іноземним урядам, в тому числі адміністрації США” і відкинув ідею договору оренди Криму.

”Це грубе порушення Конституції, – сказав він в письмових відповідях на питання The Times. – Такі ідеї можуть проштовхуватись лише тими, хто відкрито або приховано представляють інтереси Росії”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.