У Відні затримали екс-радника Ющенка в рамках “іспанської” справи Фірташа

Віденська поліція у четвер, 23 лютого, затримала ще одну особу, яка є фігурантом справи, відкритої щодо українського бізнесмена Дмитра Фірташа в Іспанії.

У п’ятницю, 24 лютого, прокуратура Відня підтвердила факт затримання, яке відбулося на підставі європейського ордера на арешт, виданого Іспанією, передає DW.

Речниця прокуратури зазначила, що йдеться саме про відкриту Іспанією справу, яка стосується підозр Фірташа у відмиванні грошей. Правоохоронці наразі не можуть назвати прізвище затриманого, проте не спростовують повідомлення місцевого видання News, яке написало про “українсько-сирійського бізнесмена, який мешкає у Відні”.

Йдеться про колишнього радника президента Віктора Ющенка, Ареса Юсефа, центральний офіс компанії якого розташований в австрійській столиці.

Юсеф, як повідомляли раніше з посиланням на слідство іспанські ЗМІ, начебто розпоряджався потоками грошей, що надходили йому від Фірташа. Бізнесмен сирійського походження багато років вів справи в Україні, в тому числі у нафтогазовій сфері. Екс-голова Адміністрації президента Олег Рибачук раніше заявляв, що саме Юсеф порекомендував Дмитра Фірташа Ющенку на роль посередника у постачаннях газу з Росії.

Нагадаємо, сьогодні, суд у Відні звільнив олігарха Дмитра Фірташа під раніше внесену заставу в 125 мільйонів євро.

Український олігарх Дмитро Фірташ був затриманий у вівторок у Відні майже відразу після програшу апеляційного суду у справі про екстрадицію в США.

Вищий земельний суд Відня у вівторок  задовільнив розгляд апеляції австрійської прокуратури на рішення Земельного суду Відня від 30 квітня 2015 року за запитом американської влади та прийняв рішення про екстрадицію Д.Фірташа до США.

12 березня 2014 року Дмитра Фірташа затримали в Австрії через запит ‎міністерства юстиції США.‎

Відомство звинувачувало українського бізнесмена у дачі хабара на 18,5 млн ‎доларів для того, аби отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії. ‎Готову продукцію потім планували продавати у США.‎

У цій справі проходять шестеро людей, серед яких – індійський парламентар, ‎угорський, індійський та шриланкійський підприємці.‎

За версією слідства, підозрювані підкупили індійських чиновників, щоб ‎отримати дозвіл на розробку титанової шахти в індійському штаті Андхра-‎Прадеш.‎‎‎

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.