В Іспанії затримали матір Онищенка — Холодницький

Матір Олександра Онищенка Інесу Кадирову затримали 30 березня в Іспанії силами місцевих правоохоронців за орієнтуванням департаменту Інтерполу та Європолу України.

Про це у коментарі програмі “Схеми” повідомив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький.

“На цей час САП вживає всіх можливих заходів для екстрадиції Кадирової на територію України з метою притягнення до кримінальної відповідальності”, – сказав він.

29 серпня 2016 року Національне антикорупційне бюро повідомило, що оголосило в розшук Інесу Кадирову – матір депутата Верховної Ради Олександра Онищенка.

“Кадирова Інеса Петрівна, 17.03.1945 року народження, підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205-1 КК України”, – повідомляє НАБУ.

В інкримінованих статтях ідеться про створення злочинної організації, розтрату майна в особливо великих розмірах та фіктивне підприємництво.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень. Встановлено причетність до організації даної схеми народного депутата Олександра Онищенка.

5 липня 2016 року Верховна Рада схвалила зняття недоторканності, затримання і арешт Онищенка. За кілька днів до цього він втік із України і тепер переховується. 10 серпня Онищенка оголосили у всеукраїнський розшук. Згодом стало відомо, що Антикорупційна прокуратура перевіряє інформацію про отримання народним депутатом Олександром Онищенком російського громадянства і направила запит про правову допомогу для подальшої видачі Онищенка.