НАБУ у справі Мартиненка затримали голову наглядової ради ОПЗ

Детективи НАБУ затримали колишнього голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому у справі завдання збитків ДП “СхідГЗК”.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

 “20 квітня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали другу особу за підозрою у  скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст. 255 (“Створення злочинної організації”), ч. 5 ст. 191 (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) Кримінального кодексу України”, – йдеться у повідомленні.

Як стало відомо, затриманим є колишній голова наглядової ради Одеського припортового заводу Сергій Перелома.

В даний момент вирішується питання повідомлення затриманому про підозру.

За версією слідства, Перелома забезпечував координацію між компанією-посередником та ДП “СхідГЗК”. Ця особа також відома як фігурант іншого кримінального провадження щодо завдання збитків ПАТ “Одеський припортовий завод” у розмірі 205 мільйонів гривень, розслідування якого детективи НАБУ завершили у грудні минулого року. Наразі справа ПАТ “ОПЗ” розглядається у суді, а зазначена особа має статус обвинуваченого.

Як відомо, Перелома підозрюється Національним антикорупційним бюро в тому, що, будучи головою наглядової ради Одеського припортового заводу, він був причетний до розкрадання коштів ОПЗ при покупці заводом природного газу у ТОВ “Енергоальянс”.

Як повідомляло ІА Центр новин, детективи НАБУ затримали Мартиненка.Підозра екс-нардепу Миколі Мартиненку стосується справи, де фігурує Східний гірничо-збагачувальний комбінат.

Як відомо, в наприкінці 2015 року Національні антикорупційне бюро почало розслідування щодо закупівлі уранового концентрату СхідГЗК в казахстанської НАК “Казатомпром” через австрійську компанію “Steuermann”, яку пов’язують з Миколою Мартиненком.

За версією слідства, держпідприємство «СхідГЗК» уклало контракт із компанією-посередником, підконтрольною затриманому екс-депутатові, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам держпідприємству у 2014-2016 роках було завдано збитків у розмірі 17,28 мільйона доларів США.

Після затримання екс-депутата у політичній партії «Народний фронт» заявили, що затримання Мартиненка є «ознакою вибіркового правосуддя й політично мотивованих дій».

У 2015 році детективи Національного антикорупційного бюро відкрили два кримінальні провадження, які пов’язані з екс-депутатом Миколою Мартиненком. Бюро викликало його як свідка в рамках досудового розслідування у провадженнях за фактом закупівлі держпідприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уранового концентрату в австрійського товариства STEUERMANN, а також за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання у чеського акціонерного товариства Škoda JS.