За кордоном заблоковані 259 млн дол “сім’ї Януковича”

Про це повідомляє Держфінмоніторинг із посиланням на останні дані фінансових розвідок низки країн.

“В цілому, за повідомленнями підрозділів фінансових розвідок інших країн, станом на сьогодні за кордоном заблоковано активи колишніх високопосадовців органів влади, місцевого самоврядування України та пов’язаних з ними осіб на загальну суму 107,19 млн доларів США, 15,87 млн євро та 135,01 млн швейцарських франків, зокрема в таких країнах, як Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди”, – зазначили в прес-службі.

Як свідчать результати проведеного Держфінмоніторингу розслідування, загалом, станом на травень 2017 року, заблоковано та арештовано на рахунках фізичних та юридичних осіб, які мають зв’язок із Віктором Януковичем та колишніми високопосадовцями, кошти в еквіваленті 1,57 млрд дол. США.

“Проведене Держфінмоніторингом фінансове розслідування з подальшою конфіскацією злочинних доходів стало можливим завдяки спільним скоординованим діям з фінансовими розвідками США, Великобританії, Латвії, Естонії, Кіпру, Сейшел, Белізу, Британських Віргінських островів, Панами та інших країн. Починаючи з березня 2014 року і на сьогодні Державною службою фінансового моніторингу підтримуються постійні контакти із Посольством США в Україні, що надало можливість скоординовано та результативно комунікувати із компетентними органами Сполучених Штатів Америки. Особливо важливу роль у даному розслідуванні відіграла тісна співпраця з фінансовою розвідкою США (FinCen) та Федеральним бюро розслідувань США (FBI), завдяки яким встановлено доларово-деноміновані операції нерезидентів, а також фінансовою розвідкою Латвії, завдяки якій встановлені рахунки компаній нерезидентів, рух коштів по ним, залишки на рахунках та пов’язані (довірені) особи”, – поінформували в держслужбі.

Крім того, у Держфінмоніторингу розкрили деталі “схеми”, через яку “сім’я Януковича” намагалася легалізувати більш як 1,3 млрд доларів.

“Починаючи з березня 2014 року проведено фінансове розслідування щодо операцій, здійснених за участі 42 компаній-нерезидентів (у тому числі в офшорних юрисдикціях) причетних до так званої “сім’ї Януковича”, що була пов’язана між собою родинними і бізнесовими інтересами, а також посадово-засновницьким складом. Складність розслідування обумовлювалась, в тому числі, широким використанням в цих компаніях номінальних власників, які де-юре являючись бенефіціарними власниками, де-факто не мали реальних повноважень щодо управління бізнесом, що в свою чергу було прерогативою колишніх публічних діячів. Також, слід взяти до уваги і потужне юридичне лоббі схем відмивання коштів, завдяки якому відповідні схеми були важко вразливими з точки зору їх розкриття. Держфінмоніторингом шляхом проведення ґрунтовного аналізу встановлено, що вказаними компаніями протягом 2010-2013 років через рахунки, відкриті в банках Латвії, було заведено “псевдоінвестиції” в Україну на загальну суму більш ніж 1,3 млрд дол. США”, – розповіли в прес-службі.

В подальшому, з метою легалізації, частина цих коштів у сумі 1,15 млрд дол. США використана для придбання в Україні високоліквідних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), емітованих в доларах США, решту коштів – більше 200 млн дол. США розміщено на депозитних рахунках у вітчизняних банках, уточнили в Держфінмоніторингу.

У процесі фінансового розслідування підтверджено, що до вказаної схеми відмивання коштів було залучено понад 1000 суб’єктів господарської діяльності.

“В межах кримінального провадження, за поданням Генеральної прокуратури України, на заблоковані Держфінмоніторингом кошти, у червні та липні 2014 року судом накладено арешт на суму 1,45 млрд дол. США, частина яких і стала об’єктом конфіскації в дохід держави 28 квітня 2017 року. Крім того, в рамках зазначеного фінансового розслідування, за зверненням Держфінмоніторингу, на рахунках в Латвії також було заблоковано кошти у сумі 49,51 млн. дол. США”, – пояснили в Держслужбі фінансового моніторингу.