Чубаров запропонував механізм повернення Криму: В ході дезінтеграції РФ звільняться й Татарстан, Башкирія та Кавказ

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров вважає, що Російську Федерацію вже в найближчі десятиліття очікує неминуча дезінтеграція, в ході якої окупований Росією Крим повернеться до складу України набагато раніше, ніж цього хотіли б у Кремлі.

Про це він повідомив в інтерв’ю “Апострофу“.

“Це буде за нашого життя. Ми повернемося в Крим – інакше і бути не може”, – сказав Чубаров.

На думку Чубарова, історія Російської імперії та СРСР продемонструвала, що в Кремлі не можуть управляти великими територіями.

“Я думаю, що багато народів, які проти своєї волі утримуються в Російській Федерації, теж будуть дуже щасливі від такого розвитку подій (розвалу РФ, – ред.). Там є Татарстан потужний, є Башкирія, є буряти, є удмурти, є Кавказ”, – зазначив глава Меджлісу.

Він підкреслив, що дезінтеграція РФ повинна відбуватися під зовнішнім контролем, оскільки Росія володіє значним ядерним арсеналом.

“Тому що йдеться про ядерну зброю, яка сьогодні знаходиться в руках у людей, які не цінують ні свого життя, ні теперішнього, ні майбутнього свого народу. І, тим більше, їх не хвилює існування і майбутнє їхніх сусідів”, – додав Чубаров.

Глава Меджлісу каже, що Крим буде повернутий дипломатичним шляхом.

“Я бачу повернення Криму в результаті не військових, а дипломатичних дій. Але розумію і те, що участь у майбутній долі Криму прийме ряд потужних гравців”, – сказав він, додавши, що має на увазі США, Європейський Союз, Туреччину, Україну, РФ, Грузію, Румунію і Болгарію.

Також він звернув увагу на важливість прийняття законів, які визначили б статус кримськотатарського народу в Україні.

Підконтрольний Кремлю “Верховний суд” Криму не дозволив голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову свідчити в суді у справі щодо свого заступника Ахтема Чийгоза, якого в окупованому Криму звинувачують в організації масових заворушень.