ЗМІ: Стрілянина по протестувальниках велася з готелю “Україна” і Консерваторії, – свідчення активіста Майдану на суді у справі “Беркута”

Учасник Євромайдану переконаний, що в нього стріляли з боку готелю “Україна”

Активіст Майдану Володимир Венчак, уродженець Львівської області, який отримав шість поранень під час масових розстрілів 20 лютого 2014 р., заявив, що в нього стріляли з будівлі готелю “Україна”. Такі свідчення він озвучив 6 червня в ході засідання суду у справі “Беркута” в Святошинському районному суді Києва, пише “Главком“.

Зокрема, за його словами, одне поранення в результаті стрілянини він отримав в спину – куля пробила праву легеню. Крім цього, ще три поранення він отримав в руку і два в ногу.

Венчак також зазначив, що в цей момент бачив, як правоохоронці були з помповими рушницями і стріляли з них вгору. Як повідомив свідок, після отриманих поранень він прийшов до тями вже в будівлі готелю “Україна”, в якому знаходився основний медичний пункт протестуючих.

“Перше поранення я отримав в спину. Але не з боку урядового кварталу, де була така явна загроза… а з боку готелю “Україна”, – заявив свідок. – Я підійшов до групи майданівців, які перебували на передових позиціях. Ми побачили, як у вікнах готелю “Україна” стоять оператори, кілька людей було, були вікна відкриті, в яких були якісь люди і ми відчули, що ведеться вогонь в спину з того боку. Ми бачили місця попадання куль, які могли бути тільки з боку готелю “Україна”.

Крім пострілів з готелю “Україна”, про які згадав у свідченнях Венчак, він також повідомив суду, що бачив озброєних людей на даху Консерваторії, зазначивши, що сприйняв їх як силовиків, так як, за його словами, цивільні особи не мали права носити зброю. “Я чомусь так вважаю, а хто ж зі зброєю міг бути?” – зазначив Венчак.

Свідок також згадав, що незадовго до розстрілів, коли він був на Майдані, то бачив, як в натовп людей завели п’ятьох або шістьох затриманих активістами беркутівців. За його словами, він подумав у той момент, що правоохоронці не хотіли протистояння, однак комусь було вигідно спровокувати трагедію і тому силовиків вдалося зіштовхнути з протестуючими.

“Перед тим, як виносити поранених, на Майдан привели, скажімо так, 5-6 співробітників “Беркута”. Я побачив, що люди деморалізовані повністю. Мені здається, що ще один день і тієї трагедії, яка трапилася 20-го числа, могло і не бути. Тим силовикам так набридло все, що вони готові були кинути все і по домівках”, – поділився своїми враженнями свідок Венчак.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року під час масових розстрілів протестуючих, а також поранень і загибелі низки правоохоронців на Майдані, вважається, що будівля Консерваторії і готель “Україна” контролювалися протестуючими.

Раніше мер Дніпра Борис Філатов в своєму повідомленні про призначення на посаду голови міської поліції колишнього керівника дніпропетровського “Беркута” Андрія Ткаченка заявив, що той в дні Майдану керував силовиками і “зупинив непоправне, коли з Консерваторії снайпер почав стріляти в дніпровських “беркутів” і поранив шістьох людей”.