Правоохоронці викрили групу осіб, які сприяли незаконній легалізації в Україні російських злочинців

Правоохоронці затримали учасників злочинної угруповання, які сприяли незаконному одержанню українського громадянства особами, що перебувають у кримінальному розшуку, та їх незаконній легалізації в Україні.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури міста Києва.

«Учасники злочинної схеми до структурних підрозділів Державної міграційної служби надавали підроблені документи, на підставі яких розшукувані особи отримували громадянство України та у подальшому укладали фіктивні шлюби з громадянками України», – йдеться у повідомленні.

Як зауважили у прокуратурі, з метою максимально прискорити процес реєстрації шлюбу до територіальних відділів РАГСів надавались підроблені довідки про нібито вагітність цих жінок. У подальшому упродовж місяця шлюб розривався, а розшукувані особи залишалися на прізвищах фіктивних дружин. Крім того, деякі особи навіть імітували свою загибель на території України, щоб у подальшому бути знятими з розшуку у РФ.

У такий спосіб, поінформували у прокуратурі, зловмисники сприяли незаконній легалізації та унеможливленню подальшої ідентифікації 5 іноземних громадян, які перебували у розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Серед них, зокрема, екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення Міністерства внутрішніх справ РФ, помічник заступника міністра внутрішніх справ РФ, який розшукувався за розтрату бюджетних коштів, його пособник, організатор та учасники злочинних організацій та інші особи.

Вже затримано та повідомлено про підозру чотирьом особам, у тому числі помічнику заступника міністра внутрішніх справ РФ.

Крім того, у фігурантів провадження виявлено та вилучено велику кількість внутрішніх та міжнародних паспортів різних країн, підроблені посвідки на проживання, службові посвідчення, зброю, а також грошові кошти у сумі понад 230 тис. гривень, 134 тис доларів, понад 14 тис. євро та 1,4 млн російських рублів.