Гаазький суд поставив Україні та РФ дедлайн щодо подальшого розгляду справи по суті

Міжнародний суд ООН у Гаазі оприлюднив часові рамки, визначені на подачу матеріалів у справі за позовом України проти Росії.

Про це повідомляється на сайті суду в середу.

“Рішенням, винесеним 12 травня 2017 року, президент (МС ООН – ред.) встановив 12 червня 2018 року та 12 липня 2019 року як відповідні часові рамки для подачі меморандуму Україною та контр-меморандуму Російською Федерацією”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в суді, подальша процедура буде визначатися пізнішими рішеннями.

Як повідомлялося, 12 травня в Гаазі відбулася нарада делегацій сторін у справі “Україна проти РФ” під головуванням голови Суду Ронні Абрахама, за результатами якої було прийнято рішення, що Україна має подати свій письмовий меморандум до 12 червня 2018 року, Російська Федерація свій контр-меморандум – до 12 липня 2019 року.

У квітні Міжнародний суд ООН виніс перше рішення за позовом України проти Росії, яке стосувалося введення тимчасових заходів протягом розгляду справи по суті. Суд  зобов’язав РФ вжити заходів для припинення та недопущення подальших порушень Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації, зокрема утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання у школах. Водночас суд відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій – Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму  та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.