Нові санкції США проти Росії вдарять по проекту “Північний потік-2”

У середу, 14 червня, Сенат США переважною більшістю голосів проголосував за нові санкції у відповідь на втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році, а також за введення положення, згідно з яким президенту США Дональду Трампу знадобитися отримати схвалення Конгресу, якщо він вирішить послабити будь-які діючі санкції.

Як повідомляє російський “Інтерфакс”, у законопроекті про додаткові санкції є окремий параграф про “Північний потік 2”. У ньому сказано, що США будуть продовжувати перешкоджати реалізації проекту “через його згубні наслідки для енергетичної безпеки ЄС, розвитку газового ринку в Центральній і Східній Європі та енергетичних реформ на Україні”. Також США мають намір допомагати Україні і своїм союзникам і партнерам в Європі “знижувати залежність від російських енергоресурсів, особливо природного газу, який використовується урядом РФ в якості зброї, щоб залякувати інші країни і впливати на них”.

Ще одна заборона сформульована таким чином: інвестиція на суму від $10 млн, якщо така інвестиція прямо або побічно дає Росії можливість приватизувати активи способом, який приносить необґрунтовану вигоду урядовцям, їх близьким та родичам.

Проектом “Північний потік-2” передбачено будівництво через Балтійське море ще двох ниток газопроводу потужністю 55 млрд куб м. Проект повинен був майже повністю копіювати – і технічно, і корпоративно – вже існуючий “Північний потік”. Однак спільне підприємство з іноземними партнерами створити не вдалося, оскільки входження до складу акціонерів проектної компанії Nord Stream 2 AG іноземних партнерів було заблоковано польською владою. Після цього партнери вирішили шукати іншу схему співпраці та оформили свою участь в ньому не через акціонерну участь, а через боргове фінансування.

За два тижні до появи законопроекту про нові санкції партнери по проекту “Північний потік-2” підписали угоду про дефіцитне фінансування будівництва, на випадок, якщо не вистачить проектного фінансування. Угоду було укладено 2 червня – на полях Петербурзького міжнародного економічного форуму.

“Угода про дефіцитне фінансування регулює зобов’язання з надання кредиту на адресу Nord Stream 2 AG в разі незалучення/недостатнього залучення проектного фінансування (до 70% загальних витрат за проектом, або до 6,65 млрд євро) під ставку EURIBOR + від 5,75% до 6,75% річних (залежно від обсягу фінансування)”, – повідомляв “Газпром”.

Кінцувий термін дії угоди про дефіцитне фінансування – 15 років після залучення проектного фінансування або після 31 грудня 2019 року. У списку учасників угоди – проектна компанія Nord Stream 2 AG, “Газпром”, Engie, OMV, Shell, Uniper, Wintershall.