Законопроект щодо відновлення державного суверенітету направлений на реінтеграцію Донбасу в Україну — І.Луценко

Представник президента в парламенті, народний депутат від БПП Ірина Луценко зазначає, що законопроект щодо відновлення державного суверенітету направлений на реінтеграцію Донбасу в Україну.

Про це вона сказала під час погоджувальної ради парламенту.

“Сьогодні ми продовжили і на минулому тижні проходили робочі групи із представників депутатів з коаліції стосовно нового закону, який пропонується на сьогоднішній день — це закон про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету”, – сказала Луценко.

Вона пояснила, що законопроект направлено на посилення спроможності захисту і оборони держави в зоні проведення антитерористичної операції — окремі райони Донецької і Луганської області.

“Це наші зобов`язання з деокупації Донбасу. Наші колеги з демократичної опозиції пропонують закон про окупацію, а ми говоримо про деокупацію. І основне його спрямування — на реінтеграцію Донбасу в Україну”, – зауважила парламентар.

За її словами, в цьому законопроекті йдеться, зокрема, про правовий статус військових дій, про визнання правового статусу окремих районів Донецької та Луганської областей; про поліпшення соціально-економічного управління.
“Закладаємо основу для розробки стратегічного бачення того, як відновити суверенітет і територіальну цілісність над окремими районами Донецької і Луганської областей”. – підсумувала Луценко.

Серед іншого, вона відзначила важливий пункт законопроекту зокрема щодо того, аби “гармонізувати зміни в поточній ситуації країни із зобов`язаннями України за мінськими угодами та повторне підтвердження того, що Україна готова буде продовжувати вирішувати і виступає за політико-дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі”.

Представник президента також пояснила, що винесення на розгляд парламенту такого законопроекту саме зараз викликане тим, що Росія “де-факто, різними методами фактично вийшла з мінського процесу і це спостерігається протягом півроку, протягом 2017 року”. Вона зауважила, що йдеться зокрема про введення рубльової зони, легалізацію паспортів так званих “ЛНР та “ДНР”, а також конфіскацію українських підприємств.

Як відомо, РНБО подасть на розгляд Порошенку законопроект щодо відновлення державного суверенітету на Донбасі.

14 червня Порошенко наголосив, що Україна залишиться беззахисною в разі скасування АТО і ненадання військовим права адекватно діяти.

«Якщо ми скасуємо АТО і водночас не надамо військовим права діяти адекватно в умовах агресії – залишимо Україну беззахисною», – сказав Порошенко.
Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. Зокрема, він наголосив, що необхідно не просто визнати окремі райони Луганської та Донецької областей окупованими РФ, але й чітко на законодавчому рівні визначити основи державної політики щодо їхнього звільнення.

Для цього, вважає Турчинов, необхідна нова ефективна технологія захисту України від агресора. Вона може передбачати надання президенту право застосовувати Збройні сили України та інші військові формування проти агресії РФ. Крім того, секретар РНБО виступив за створення оперативного штабу з широкими повноваженнями для комплексного управління ЗСУ, усіма силовими структурами, у тому числі і військово-цивільними адміністраціями.