Лідери ЄС погодили новий план оборони

Керівники Європейського Союзу погодили свій найбільш амбітний довгостроковий план оборони, погодившись на багатомільярдний оборонний фонд на фінансування бойових підрозділів і дозволивши охочим країнам-членам ЄС проводити більше місій за кордоном, передає Reuters.

Як зазначається, це відбувається через напруженість відносин з Москвою і зміни політики в Вашингтоні.

Новий президент Франції Еммануель Макрон назвав такий крок “історичними” і сказав, що лідери стикаються з проблемами безпеки в Європі.

Хоча в заяві лідерів не уточнюється розмір оборонного фонду, Єврокомісія заявила, що з бюджету блоку для проведення досліджень і придбання обладнання виділятиметься не менше 1,5 млрд євро (1,69 млрд дол.) на рік.
Очікується, що це допоможе розробити і оплатити вертольоти, безпілотні літальні апарати і низку видів озброєння.

За словами представників ЄС, фонд може отримати близько 5,5 млрд євро на рік після 2020 року, якщо достатня кількість держава-членів долучаться до формування фондів, підкресливши, що країни залишаться власниками всього обладнання.

Лідери ЄС дали урядам країн блоку три місяці, щоб повідомити, чи готові вони приєднатися до коаліції з країн-членів ЄС для запуску місій в майбутньому і на яких умовах.

“Ми визначили для себе амбітний графік. Три місяці – це недовго. Це реальна “додана вартість”, оскільки вона дозволяє нам проводити місії … ми побачимо, хто приєднається до цієї структури”, – сказала канцлер ФРН Ангела Меркель.