При в’їзді громадян РФ в Україну потрібні біометричні паспорти

На наступному тижні будуть надані необхідні розрахунки для встановлення додаткового обладнання на пунктах пропуску.

Із метою уникнення черг при введенні в’їзду громадян РФ в Україну за біометричними паспортами необхідно встановити в пунктах пропуску додаткове обладнання. Про це повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов.

“Необхідно ще технічне облаштування, щоб не створювати черги на кордоні, тому що не вистачає технічних засобів, щоб на 100% забезпечити цю задачу. Але прикордонники над цим працюють, і вони нададуть буквально на наступному тижні свої розрахунки, вони формально вже готові приступати до цієї процедури”, – сказав Турчинов.

Він підкреслив, що розглядає введення в’їзду за біометричними паспортами як тимчасовий захід, до введення візового режиму з Росією.

“Щоб поки уряд визначається з введенням візового режиму, забезпечити пропуск за біометричними паспортами і при перетині кордону будь-яким росіянином брати у нього ідентифікаційні ознаки (або відбитки пальців, або сітківку ока), така робота ведеться. Я сподіваюся, що уряд фінансово підтримає цю роботу, яка дасть результат, ми вважаємо протягом місяця, якщо буде необхідне фінансування. А воно повинно бути, тому що це – безпека країни. Все, закінчилися часи, коли вони могли тут гуляти. Будуть заходити за процедурою європейської країни, яку ми будемо визначати “, – сказав Турчинов.

Він дав зрозуміти, що його не бентежить відсутність у багатьох громадян РФ біометричних паспортів.

“Те, що у багатьох росіян немає біометричних паспортів, – їх питання. Нехай собі їх замовляють. Ми повинні надійно захищати кордон і чітко ідентифікувати тих, хто цей кордон перетинає, в першу чергу з країни-агресора”, – сказав Турчинов.

В жовтні минулого року Верховна Рада так і не розглянула Проект Постанови №4030 про запровадження візового режиму з Російською Федерацією, попри те, що він був внесений у порядок денний парламенту.

Голова парламенту Андрій Парубій пояснив, що не виніс постанову на голосування, тому що продовжує переконувати лідерів фракцій позитивно проголосувати за неї. Прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков повідомив, що у разі введення Україною візового режиму з РФ російська сторона реагуватиме відповідно до власних інтересів.