СБУ спільно з іноземними партнерами локалізує вірус PetyaA

Служба безпеки України спільно з іноземними партнерами продовжує роботу з локалізації розповсюдження шкідливого програмного забезпечення PetyaA.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Згідно з повідомленням, спеціалісти СБУ у взаємодії з фахівцями ФБР США, Національною агенцією по боротьбі зі злочинністю (NCA) Великої Британії, Європолу, а також провідних кібербезпекових інституцій, проводять скоординовані спільні заходи з локалізації розповсюдження шкідливого програмного забезпечення PetyaA, остаточного з’ясування методів реалізації цієї акції кібертероризму, встановлення джерел атаки, її виконавців, організаторів і замовників.

Зазначається, що наразі встановлено механізми розповсюдження вірусної програми, її активізації та алгоритми роботи.

Водночас, зауважили у спецслужбі, проводиться робота з пошуку можливостей розшифрування даних, що втратили власники та напрацьовуються рекомендації для припинення поширення вірусу, нейтралізації інших негативних наслідків цієї надзвичайної події.

Нагадаємо, 27 червня в Україні сталася масштабна хакерська атака, внаслідок якої невідомим вірусом уражено українські банки, державні та комерційні підприємства. За даними СБУ, переважна більшість інфікувань операційних систем відбувалася через відкриття шкідливих додатків (документів Word, PDF-файлів), які були надіслані на електронні адреси багатьох комерційних та державних структур. Кіберполіція та Служба безпеки надали рекомендації щодо захисту від вірусу. Крім того, у низці країн Європи та Азії, а також у Росії теж заявили про втручання хакерів.

8 червня у США розпочали розслідування масштабної атаки вірусу-здирника Petya.