Росія не зможе приступити до стягнення боргу Януковича з України

Росія не зможе приступити до стягнення боргу за євробондами на $ 3 млрд з України, придбаними в грудні 2013 року за рахунок коштів ФНБ, до моменту винесення рішення апеляційною інстанцією. Про це повідомив Мінфін РФ, передає Інтерфакс.

У середу Високий суд Лондона конкретизував вердикт від 29 березня, винесений на користь Росії за позовом до України, поданим в зв’язку з дефолтом за євробондами на суму $ 3 млрд, повідомляється на сайті Мінфіну РФ.

Суд зобов’язав Україну виплатити РФ номінальну вартість облігацій в розмірі $ 3 млрд, невиплачений купон на $ 75 млн і штрафні відсотки, що нараховуються на ці суми.

Відсотки на суму основного боргу за облігаціями підлягають оплаті за ставкою 8% річних, відсотки на суму невиплаченого купона – за ставкою тримісячний LIBOR в доларах плюс 2% річних, повідомив Мінфін РФ.

Виплати штрафних відсотків розраховуються з 21 грудня 2015 року та виробляються по даті повного виконання зобов’язань.

“Таким чином, кожен день прострочення коштуватиме державному бюджету України понад $ 673 тис.”, – відзначає Мінфін.

Крім того, Високий суд Лондона зобов’язав Україну відшкодувати РФ частину витрат, пов’язаних з судовим розглядом, в сумі 2,8 млн фунтів стерлінгів. Половину цієї суми боржник повинен заплатити не пізніше 20 вересня 2017 року. Суд постановив, що вимога Росії щодо компенсації решті частини витрат, понесених через невиконання зобов’язань по облігаціях, буде розглянуто після винесення рішення за поданою Україною в червні апеляцією на вердикт Високого суду Лондона.

Слухання в Апеляційному суді заплановані на січень 2018 року.

“У зв’язку з невеликим терміном, який залишився до розгляду апеляції, Високий суд Лондона очікувано продовжив до винесення вердикту по апеляції дію раніше прийнятого ним рішення, що виключає можливість прийняття примусових заходів по поверненню України позикових коштів”, – відзначає Мінфін.

“Мінфін виходить з того, що встановлені Високим судом Лондона факти стануть необхідною і достатньою підставою для затвердження Апеляційним судом вердикту, винесеного на користь Росії”, – сказано в заяві.

Як повідомлялося раніше, Міністерство фінансів України подало апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо спору з Росією стосовно боргу у 3 млрд дол., які уряд колишнього президента Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі.

У Мінфіні наголосили, що Україна впевнена в аргументах апеляції та у перемозі.

У грудні 2013 року тодішній президент України Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 млрд дол. через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 млрд дол. була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом Української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

У грудні 2015 року Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 млрд дол., який узяв Янукович за два місяці до втечі.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Високого суду Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.