Siemens пропонує РФ викупити “скандальні” турбіни

У Німеччині не тільки уряд, а й підприємницькі структури очікують від російської влади і бізнес-партнерів вирішення ситуації з незаконною поставкою турбін німецького концерну Siemens до анексованого Криму.

Про це сказав кореспонденту Укрінформу в Берліні виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Хармс.

«Ми очікуємо, що проблема буде вирішена», – сказав Хармс.

На запитання, про те, яких кроків чекає Німеччина для вирішення ситуації, Хармс зазначив, що «все ще діє пропозиція Siemens викупити ці турбіни назад». Він «не зовсім розуміє», чому російська сторона відмовилася «від такого простого і вигідного всім сторонам легального вирішення проблеми». При цьому він визнає, що нині громадський резонанс вже настільки великий, що «певного негативного ефекту вже не уникнути».

Хармс зазначив, що Siemens припинив всі проекти з енергетичними компаніями з державною участю в Росії, це вимушений крок. Він нагадав, що компанія знаходиться в Росії вже 160 років, і назвав російський ринок «абсолютно ключовим» для компанії, яка дуже багато «локалізувала» на території РФ ринок не тільки турбін, а й трансформаторів, поїздів

«Компанія робить там фантастичний бізнес. І було б дуже шкода, якби цей (інцидент – ред.) завадило бізнесу», – сказав Хармс.

Згаданий скандал, визнав він, безумовно змусить інші німецькі компанії, які ведуть бізнес у Росії, насторожитися. «І це один з тих негативних ефектів, який вже настав», – сказав виконавчий директор Східного комітету німецької економіки.

На прес-конференції Хармс заявив, що німецька сторона не задоволена аргументацією російської сторони про те, що турбіни були виготовлені у РФ. Що стосується реакції Siemens, то її в Берліні вважають «абсолютно правильною», прозорою і схвалюють вжиті конкретні заходи, їх п‘ять. У німецької сторони, за його словами, не було іншого виходу як ввести санкції проти осіб, винних у «кричущому порушенні санкційного режиму», у «сумній події», яка нещодавно сталася в “невдалий час” (коли ведуться дискусії про поступове зняття санкцій).

Як повідомляло ІА Центр новин, посли Євросоюзу погодилися розширити санкції проти Росії через скандал з поставками газових турбін Siemens до анексованого Криму.

Німеччина закликала Євросоюз додати ще чотирьох російських громадян і компаній до списку санкцій через поставку турбін Siemens у анексований Крим.

Один з європейських чиновників заявив, що в список можуть ввести російських чиновників Міністерства енергетики та російську компанію, яка перевезла турбіни.

Siemens 11 липня подала позов проти представників компанії «Технопромекспорт» через поставки в Крим газотурбінних установок.

Раніше агентство Reuters повідомляло, що турбіни німецької компанії Siemens можуть бути встановлені на електростанціях в анексованому Криму, попри чинні щодо півострова європейські та американські санкції.

Siemens заборонив використовувати електротурбіни в окупованому Криму. Проте Росія знайшла спосіб закупити турбіни для електростанцій Криму в обхід санкцій. У березні 2017 року Siemens виконав контракт з російським “Технопромэкспортом” і поставив йому чотири газові турбіни в рамках договору

Росія будує дві електростанції загальною потужністю 940 мегават в окупованому Криму. Перша черга станцій повинна бути введена наприкінці 2017 року, друга – в 2018 році.

Санкції Євросоюзу, введені за анексію в 2014 році Росією Криму, забороняють європейським компаніям та приватним особам постачання на півострів технологій та обладнання для енергетичного сектора, а також дії, спрямовані на обхід цих правил.