Горбатюк заявив, що Столярчук саботував справи проти міністрів часів Януковича

Керівник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк написав на ім`я генпрокурора заяву про злочин заступника генпрокурора з питань слідства Юрія Столярчука.

Про це він повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

“Я написав заяву про злочин заступника генпрокурора Юрія Столярчука 21 липня 2017 року. Заява стосується ст. 343 Кримінального кодексу – це втручання в діяльність працівника правоохоронного органу з метою прийняття неправомірних рішень. Відповіді на цю заяву до сьогоднішнього дня немає”, – сказав він.

Горбатюк розповів, що Столярчук систематично використовує свої повноваження для зміни слідчих підрозділів, аби таким чином прибрати слідчих, котрі не виконують вказівки, направлені на уникнення відповідальності фігурантами кримінальних справ.

“Тільки в нашому департаменті, якщо брати за останній рік, в такий спосіб змінено слідчі підрозділи у семи кримінальних провадженнях. Всі ці рішення приймалися без вивчення кримінальних проваджень. Просто тому, що так захотів Столярчук. І не дивлячись на оскарження цих рішень генпрокурору”, – додав він.

Керівник Департаменту спецрозслідувань уточнив, що Столярчук у такий спосіб забрав у його підрозділу кримінальне провадження відносно екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка, провадження стосовно суддів Апеляційного суду Києва, а також кримінальну справу стосовно продажу приміщень МінАПК у часи Олександра Присяжнюка.

“Ці рішення (про передачу кримінальних справ. – Ред.) приймаються за відсутності законних підстав з метою добитися непритягнення до кримінальної відповідальності певних осіб. Кожне з цих рішень оскаржувалося і на кожне з них реагування не було”, – додав він.

За словами Горбатюка, останньою краплею стала передача двох кримінальних справ відносно голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка від Департаменту спецрозслідувань до Головного слідчого управління Генпрокуратури.

Кримінальні провадження були порушені ще у 2014 році прокуратурою Черкаської області за фактом тиску голови суду Бабенка на свого підлеглого суддю, а також сприяння ним у відчуженні в незаконний спосіб нерухомості на користь комерційного підприємства. Через те, що кримінальні справи фактично не розслідувалися, і через тиск громадськості вони були передані підрозділу Горбатюка.

“Слідчі та прокурори зібрали достатньо доказів для повідомлення про підозру голові Апеляційного суду Черкаської області. Такий проект був складений і наданий у березні  заступнику генпрокурора Столярчуку, який має повноваження підписувати підозри суддям. З того часу до середини липня жодної офіційної відповіді щодо недостатності доказів, будь-яких порушень не надходило. Відбувалося максимальне затягування, не дивлячись на неодноразові нагадування про гальмування розслідування”, – розповів Горбатюк.

Пізніше Департамент спецрозслідувань отримав постанову Столярчука про зміну старшого групи прокурорів у цій справі і включення до неї прокурорів з інших підрозділів.

“Наступним кроком була постанова про передачу цієї кримінальної справи від Департаменту спецрозслідувань до Головного слідчого управління Генпрокуратури. Обидві постанови не грунтуються на матеріалах провадження і містять відверті перекручування”, – зазначив Горбатюк.

Після оскарження згаданих постанов генпрокурору Департамент спецрозслідувань отримав відповідь, у якій йшлося, що постанова про зміну старшого групи прокурорів у цій справі не оскаржується. “Аби не мотивувати чому, було вказано, що керівники Генпрокуратури в розумінні Кримінально-процесуального кодексу не є прокурорами, тому таке рішення не оскаржується. По суті сама скарга розглянута так і не була”, – резюмував Горбатюк.