Очільник Запорізької ОДА заявив про підготовку захоплення державної влади в області

Чиновник повідомив про підготовку «масштабних активних дій, спрямованих на підтримку насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території або кордону України, а також фінансування зазначених дій».

У четвер, 27 липня, голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, виступаючи під час позачергової сесії облради, заявив про підготовку захоплення державної влади в регіоні.

Зокрема, він повідомив про підготовку «масштабних активних дій, спрямованих на підтримку насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території або кордону України, а також фінансування зазначених дій».

За словами Бриля, із залученням різних джерел у владних колах використовуються різні шляхи збору і передачі інформації службового характеру. Акумуляція коштів для фінансування протестних акцій відбувається за рахунок отримання в протиправний спосіб бюджетних коштів.

Голова Запорізької ОДА додав, що направить своє звернення разом з наявними фактами до Президента, Генпрокуратури і Служби безпеки України.

Генерал-майор Служби безпеки України Костянтин Бриль, який із 2016 року обіймає посаду голови Запорізької ОДА, у травні був звільнений у запас. Таке рішення погодили глава СБУ Василь Грицак і президент Петро Порошенко.

Бриль подав рапорт на власне звільнення із лав СБУ в запас 18 травня. За його словами, він зробив це для того, щоб оприлюднити електронну декларацію про доходи.

Як повідомлялося, ЗМІ поширили інформацію, що в Генеральній прокуратурі ініціювали відкриття кримінального провадження проти голови Запорізької обласної державної адміністрації Костянтина Бриля. Однак ГПУ спростувала ці дані.

Раніше Генеральна прокуратура України направила в Національне антикорупційне бюро України інформацію про неподання електронної декларації Брилем.

Зазначимо, що в розслідуванні програми «Схеми» йдеться, що Бриль єдиний з голів облдержадміністрацій не подав електронну декларацію, хоча майже все життя працював на держслужбі. Згідно з інформаційною довідкою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Бриль є власником понад 40 соток землі та двох будинків на 625 та 282 квадратних метрів в елітному поселенні Пуща-Водиця у Києві. Дружина Костянтина Бриля Майя є власницею квартири площею 222 квадратні метри та гаража в центрі Києва, однокімнатної квартири під Києвом, а також мисливського будинку в урочищі «Діброва» у Київській області.

Сам Бриль заявив, що не оприлюднювати декларацію йому наказала Служба безпеки України, в лавах якої він служить.

Бриля призначили головою Запорізької ОДА в квітні 2016 року.