В Україні набуває чинності Угода про ЗВТ з Канадою

Відсьогодні, 1 серпня, набула чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою.

Про це повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

”Вільна торгівля між Україною та Канадою почнеться 1 серпня. Канада зробила свій подарунок нам до дня Конституції: ми отримали урядову ноту про завершення всіх внутрішніх процедур для набрання чинності Угоди про вільну торгівлю. У нас подвійне відчуття: фініш і старт – два в одному. Це історичний момент, який підсумовує колосальний пласт роботи наших дипломатів і політиків. Але це і початок набагато більш значущого етапи: час наповнювати цю Угоду життям – контрактами, робочими місцями та інвестиціями”, – зазначив він.

Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою було підписано 11 липня 2016 року під час візиту до Києва прем`єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.
Навесні 2017 року Верховна Рада та Сенат Канади ратифікували цю угоду. Угода про ЗВТ відкриває для українських виробників вільний доступ до 98% канадського ринку.

Наразі угода фокусується на товарному експорті та імпорті, проте вже через два роки сторони зможуть переглянути умови торгівлі та внести до переліку послуги, а також механізми захисту інвестицій. Крім того, одразу після ратифікації і набуття чинності угоди українські товаровиробники можуть експортувати до Канади всі промислові товари, крім легкових автомобілів, які потрапляють під спеціальні умови лібералізації, а також широкого спектру сільськогосподарської продукції, крім м`яса птиці, молочної продукції, яєць, сирів і цукру, які також обмежуються тарифними квотами.

За оцінками Мінекономрозвитку, Україна після набрання чинності Угоди про вільну торгівлю з Канадою зможе нарощувати свій експорт до цієї країни на 0,6 млн дол. щорічно, а також в середньостроковій перспективі розраховувати на додаткові інвестиції.