В редакції «Страна.ua» виявили флешку з інформацією Міноборони

В ході обшуків у редакції інтернет-видання «Страна.ua» виявили флеш-накопичувач, на якому зберігались документи, що можуть становити державну таємницю. 

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду від 27 липня 2017 року щодо клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів.

У документі вказано, що 22.06.2017 співробітниками Головного управління Національної поліції України у м. Києві, під час проведення обшуку в офісному приміщенні редакції інтернет-видання «Страна.ua», вилучено флеш-накопичувач марки «Kingston», на якому знаходяться електронні документи, з «відомостями, що можливо становлять державну таємницю».

«В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що частина вищевказаних електронних документів, з відомостями, що можливо становлять державну таємницю, зберігалось на ПЕОМ 18052 з магнітними жорсткими дисками № 1152 та № 1150, що перебувають у володінні юридичної особи – Міністерстві оборони України», – йдеться в ухвалі.

Розглянувши клопотання, слідчий суддя Володимир Карабань вирішив його задовольнити: «Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області Печатнікову Сергію Володимировичу або слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 22017101110000162, тимчасового доступу до ПЕОМ 18052 та до магнітних жорстких дисків № 1152 та № 1150 з можливістю їх вилучення, що перебувають у володінні Міністерства оборони України».

Пізніше, в цей же день, головний редактор інтернет-видання ”Страна.ua” Ігор Гужва заявив, що він нічого не знає про секретну інформацію Міноборони, яку було виявлено на флешці в редакції очолюваного ним видання.

«В кінці липня, за даними ЗМІ, суд дозволив доступ СБУ до магнітних жорстких дисків Міноборони, так як нібито на флешці знайшли якусь інформацію з цих дисків. Природно, я поняття не маю про які дані йдеться і ніякої секретної інформації з Міноборони ні на яких флешках не отримував», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, Головного редактора інтернет-видання ”Страна.ua” Ігоря Гужву затримали ввечері 22 червня після обшуків у редакції видання «Страна.ua». Стосовно нього відкрито кримінальне провадження за статтею 189 Кримінального кодексу України (вимагання).

За даними правоохоронців, Гужва разом зі спільником Антоном Філіпковським вимагали від народного депутата від Радикальної партії Лінька 20 тис. доларів. Після отримання половини суми, 10 тис. доларів, Гужву було затримано.
Гужва назвав висунуті йому обвинувачення у вимаганні «сфабрикованими».

24 червня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 544 тис. грн.

26 червня за Гужву внесли заставу, 27 червня його випустили із СІЗО.

29 червня прокуратура подала апеляційну скаргу на розмір застави для керівника інтернет-видання «Страна.ua» Гужви, затриманого за вимагання.

30 червня Гужва повідомив, що йому вручили повістку на допит у справі про розстріли на Майдані.

У прокуратурі Києва пояснили, що, не оскаржуючи висновків суду першої інстанції щодо обгрунтованості підозри та наявності підстав для застосування щодо Гужви запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави, розмір застави у сумі 544 тис. грн є недостатнім для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного. Тому прокуратура просить Апеляційний суд Києва скасувати ухвалу суду першої інстанції та ухвалити нову, застосувавши щодо Гужви запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у розмірі 3 млн 200 тис. грн.