ГПУ закрила кримінальну справу проти Пашинського

Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження за фактом інциденту між народним депутатом Сергієм Пашинським та громадянином Хімікусом, яка мала місце наприкінці 2016 року.

Про це депутат повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він заявив, що кримінальне провадження закрито, а до органів поліції передано матеріали щодо адміністративного правопорушення скоєного Хімікусом.

Пашинський також опублікував копію постанови Генеральної прокуратури про закриття кримінального провадження від 26 липня поточного року. Зокрема в постанові йдеться, що кримінальне провадження підлягає закриттю у зв’язку з відсутністю у діях Пашинського та Хімікуса складу кримінальних правопорушень.

Також в постанові сказано, що відповідно до зібраних матеріалів у діях Хімікуса може вбачатися склад адміністративного правопорушення за ст. 173 КУпАП (Дрібне хуліганство), тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Стосовно Пашинського у постанові також йдеться, що він мав підстави сприймати дії Хімікуса, як погрозливі вислови розправи, а удар скляною пляшкою по голові як небезпеку, що загрожує його дружині, тобто постріл з вогнепальної зброї Пашинський здійснив у рамках захисту себе і своїх рідних.

Слідство дійшло висновку, що у діях Пашинського відсутній склад кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ст.121 та ч.1 ст.296 ККУ, оскільки Пашинський діяв у стані необхідної оборони, що виключає його кримінальну відповідальність.

Як повідомлялося, 31 грудня 2016 року на Київщині стався інцидент між депутатом Пашинським і жителем Васильківщини, в результаті якого політик застосував вогнепальну зброю. Про це сам депутат повідомив на своїй сторінці Facebook.

У поліції повідомили, що за фактом інциденту розпочали кримінальне провадження за ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганські дії).

Водночас потерпілий В`ячеслав Хімікус, якому Пашинський прострелив ногу, стверджував, що політик порушував правила поводження із зброєю, і куля випадково влучила в ногу, а не в тулуб.

Згодом прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган поінформувала, що кримінальне провадження, розпочате за фактом інциденту між Пашинським і жителем Васильківського району, розслідуватиме прокуратура Київської області.