НАБУ та САП затримали підозрюваного у розкраданні 27 млн грн «Южно-Української АЕС»

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали особу, підозрювану в розкраданні 27 млн грн ДП НАЕК «Енергоатом».

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

”За версією слідства, затриманий, використовуючи родинні зв’язки з колишнім генеральним директором «Южно-Української АЕС» (входить до складу ДП «НАЕК «Енергоатом»), упродовж 2012-2014 років сприяв перемозі двох комерційних структур у торгах із закупівлі електрощитового обладнання, які проводила атомна електростанція. Обладнання поставлене за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам держави завдано збитків в розмірі 27 млн грн”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці також поінформували, що розслідування цієї корупційної схеми здійснюється із квітня 2016 року, після того як відповідне кримінальне провадження було передано зі слідчого управління УМВС України в Миколаївській області.

”Крім затриманого, в цьому провадженні 13 особам уже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 та ч.2 ст.205 КК України. Стосовно 4 осіб матеріали досудового розслідування виділені в окреме провадження та направлені до суду з угодами про визнання винуватості, три з яких затверджені судом з обвинувальними вироками, одна угода перебуває на розгляді суду. 5 підозрюваних оголошені у національний та міжнародний розшук. На підставі обвинувальних вироків засудженими повернуто до державного бюджету понад 1,5 млн грн. Вживаються заходи для повного відшкодування збитків, завданих державі, для чого за клопотаннями детективів НАБУ накладено арешт на майно підозрюваних на суму понад 100 млн грн”, – додали у НАБУ.

Досудове розслідування триває, наразі встановлюються й інші особи, причетні до реалізації корупційної схеми.