Як допомогти тваринам впоратися зі спекою

Від високих температур страждають не лише люди, а й домашні улюбленці. Як вберегти собаку, кота чи пташку від теплового удару? Ми підготували для вас основні поради, як зарадити чотирилапим у спеку.

Результат пошуку зображень за запитом "спека котик"

Правило №1: постійний доступ до води

Ми недарма винесли це правило на перше місце, адже у спекотний час доступ до питної води є критично важливим. Візьміть собі за непорушний закон вранці (перед тим, як вирушати на роботу) наповнювати миску свого чотирилапого свіжою водою і перевіряти, чи є вода у тварини, перед сном.

Можливо, на літній час варто збільшити об’єм миски для води, якщо ви бачите, що тварині потрібно більше рідини. Головне, пам’ятайте, що доступ до води – критично важливий кожній тварині у спеку.

Правило №2: провітрювання приміщення, але без протягів

Протяги у квартирі становлять небезпеку для домашніх тварин, адже через це чотирилапі можуть захворіти. Тому провітрюйте помешкання, враховуючи можливі протяги. Водночас, запобігання протягам аж ніяк не означає, що всі вікна мають бути закритими. Задуха – це ще одна небезпека для тварин у спекотну пору року, тому, залишаючи тварину вдома, не забувайте, що варто лишити відкритим вікно в одній із кімнат, або включити кондиціонер (не треба включати його на занадто потужний режим).

Правило №3: вода на прогулянках

Собаки мають мати доступ до питної води не лише вдома, а й на прогулянках. Влітку наші чотирилапі так само активно бавляться на природі, як і в холодний час, але тепер для їхнього комфорту варто брати із собою пляшку води. Повірте, ваш собака буде вам дуже за це вдячним! Також час прогулянок варто скоригувати таким чином, аби не виводити тварину на вулицю у найбільш спекотний час доби.

Правило №4: ні за яких обставин не лишайте тварину у зачиненій машині

Кожен власник тварини має чітко усвідомлювати: у зачиненій машині в спеку тварина може загинути. І це не жарти. За 10-15 хвилин температура у зачиненій машині, залишеній на сонці, піднімається до 50 градусів! Через таку високу температуру у тварини  може статись серцевий напад або ж пошкодження нервової системи, – пише зоозахисна організація PETA.

Правило №5: як побороти тепловий удар

Характерні ознаки теплового удару у тварини – прискорене дихання, млявість, підвищена температура тіла. Якщо з домашнім улюбленцем діється недобре, негайно вирушайте до ветеринара. Постарайтеся зробити так, щоб транспортний засіб добре провітрювалися і обов’язково міняйте вологу ганчірку на лобі і голові тварини. Це допоможе уникнути ураження центральної нервової системи головного мозку.

Крім того, сьогодні бездомних тварин дуже багато, і всім їм доводиться нелегко, особливо у спеку. Виходячи з дому не забувайте біля свого будинку чи у паркових місцях залишати воду для бездомних тварин.