Суд відклав на завтра розгляд клопотання про продовження запобіжного заходу Розенблату

Солом’янський районний суд міста Києва відклав на п`ятницю, 18 серпня, розгляд клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про продовження запобіжного заходу народному депутату Бориславу Розенблату.

Про це УНІАН сказав прокурор Валентин Мусіяка.

”Розгляд клопотання про продовження покладених на підозрюваного Розенблата обов`язків наразі не відбувся, оскільки Розенблат перебуває в Апеляційному суді”, – сказав Мусіяка.

Він додав, що розгляд відкладений на завтра на 14:30. На засіданні головуватиме суддя Владлена Лазаренко.

Як відомо, 19 червня детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів САП затримали 7 осіб, причетних до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні.

За версією слідства, злочин вчинено за участі народних депутатів України. Наразі встановлена ймовірна причетність двох народних обранців – Максима Полякова (”Народний фронт”) та Борислава Розенблата (виключений з фракції БПП).

Слідство встановило щонайменше п’ять епізодів злочинної діяльності, в результаті якої затримані особи, які, діючи в інтересах вказаних народних депутатів, отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад 300 тис. дол. США. Ці кошти використано для ініціювання депутатами змін до законів, підготовки законопроектів та їх внесення до Верховної Ради, незаконного впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування, суду та прокуратури з метою безперешкодного ухвалення рішень на користь зазначеної іноземної компанії.

21 червня генеральний прокурор України вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Полякова та Розенблата. 11 липня 2017 року Верховна Рада надала згоду на притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, проте відмовила у наданні згоди на їх затримання та арешт.

18 липня Солом’янський райсуд Києва призначив Розенблату запобіжний захід у вигляді 7 млн грн застави та заборонив без дозволу слідчого залишати міста Київ або Житомир.

Крім того, суд задовольнив інші умови, про які просили прокурори, а саме зобов’язав Розенблата носити електронний пристрій контрою, не відлучатися з Києва і Житомира без дозволу слідства, здати на зберігання закордонний паспорт та інші документи, які дають право в’їзду/виїзду з України.

Запобіжний захід діє до 12 вересня. Ухвала суду оскарженню не підлягає.