ООН розслідуватиме, яка країна постачала КНДР ракетні технології

Експерт SIPRI Симон Віземан розповів, якими можуть бути наслідки для України чи Росії, якщо з’ясується, що вони причетні до постачання ракетних двигунів в Північну Корею.

Якщо виявиться, що Україна або Росія на офіційному рівні передала двигуни для балістичних ракет КНДР, відповідну країну можуть очікувати санкції. Про це розповів старший науковий співробітник Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI) Симон Віземан у коментарі DW.

«Звичайно, ООН буде це (постачання технологій для ракетної програми КНДР – ред.) розслідувати, оскільки після введення санкцій відносно КНДР в ООН була створена група експертів, яка має мандат на те, щоб перевіряти, чи дотримуються санкції. І якщо існують звинувачення, що санкції порушуються, то розслідувати такі випадки – це їх обов’язок. Вони можуть поїхати в країни, які фігурують у цих звинуваченнях, і вимагати від них, щоб допомогли їм. Це їх завдання – перевірити правдивість таких звинувачень. І якщо це є правдою – тоді з’ясувати, яким чином це стало можливим і яким чином цьому запобігти. Звичайно, це не означає, що країни-фігуранти або будь-які інші країни не можуть проводити власні розслідування. Однак у результаті ми б всі хотіли бачити висновок відповідної групи експертів ООН, який, я впевнений, буде представлений», – сказав Віземан.

Оскільки з 2006 року діє ембарго ООН на постачання технологій в північну Корею, яке було підтримано і Україною, вона зобов’язана його дотримуватися це міжнародне рішення, зазначив експерт.

«Все залежить від того, яким шляхом обладнання потрапило до КНДР, якщо воно дійсно туди потрапило з цих країн (Україна або Росії, – ред.). Можливий варіант, коли інші країни прийдуть до висновку, що, наприклад, Україна має певні проблеми, і в цьому немає провини уряду. Наприклад, що існує проблема з контролем над експортом, яку можна вирішити наданням підтримки Києву, у вигляді обладнання, грошових засобів, навчання персоналу, збільшення міжнародного співробітництва. І це було б позитивною річчю. Але може бути з’ясовано, що українці чи росіяни якимось чином пов’язані з торгівлею з КНДР, або намагаються її приховати. І тоді можливі санкції проти країни, яка порушує правила або не допомагає в розслідуванні. Але все це залежить від результатів розслідування», – зазначив експерт SIPRI.