НАЗК конфіскує у партії «ВО «Свобода» понад 2,3 млн грн

Національне агентство з питань запобігання корупції наполягає на конфіскації у «ВО «Свобода» понад 2,3 млн грн.

4 вересня у Дарницькому районному суді м. Києва буде розглядатися адміністративне провадження про притягнення до адміністративної відповідальності головного бухгалтера політичної партії «ВО «Свобода» на підставі протоколу, складеного уповноваженою особою НАЗК, щодо порушення порядку отримання внеску на підтримку політичної партії, повідомляє прес-служба відомства.

Загальний розмір внеску, що підлягає конфіскації, становить 2 357 000 гривень. На попереднє судове засідання 28 липня представник ВО «Свобода» не з’явився, тому засідання було перенесено на 4 вересня, чим затягується розгляд справи.

«Департамент з питань запобігання політичній корупції НАЗК за результатами аналізу звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за ІV квартал 2016 року виявив порушення встановленого законом порядку отримання внеску на підтримку політичної партії. Зокрема, були виявлені невідповідності між прізвищами осіб, що здійснювали грошові внески, у звіті партії та у банківських виписках.

Після розкриття судом відомостей стосовно банківського рахунку «ВО «Свобода» Національне агентство виявило, що 11 платежів на загальну суму 2 330 900 грн були внесені протягом листопада-грудня 2016 року в касу банку головним бухгалтером політсили», – повідомили у відомстві.

Також, як зазначають у НАЗК, було встановлено, що вказана особа отримала через партійну касу ще 26 100 грн внесків від фізичних осіб, що підтверджується прибутковими ордерами.

«Таким чином було порушено встановлений Законом України «Про політичні партії в Україні» порядок отримання внеску на підтримку політичної партії. Відповідно до зазначеного порядку, грошові внески на користь політичної партії здійснюються через банківські операції особисто фізичними особами з встановленням установою банку персональної інформації щодо внескодавців. Відповідне порушення за статтею 212-15 КУпАП передбачає накладення штрафу на порушника з конфіскацією суми внеску на користь держави», – підкреслили в НАЗК.